Lucent ontmantelt onderzoeksafdeling

Lucent, de Amerikaanse producent van telecomapparatuur, heeft vanochtend bekendgemaakt dat het de deuren sluit van zijn onderzoeksafdeling in Hilversum. Het is de tweede keer in korte tijd dat een groot, buitenlands technologiebedrijf researchactiviteiten in Nederland opdoekt.

In september maakte Ericsson, 's werelds grootste fabrikant van telecomnetwerken, bekend dat het zijn onderzoeksafdeling in Enschede ontmantelt. Voor het ministerie van Economische Zaken is het verdwijnen van technologisch onderzoek uit Nederland ,,een bron van zorg'', zo laat een woordvoerder vanochtend weten.

Door het sluiten van de afdeling in Hilversum verliezen driehonderd werknemers van Lucent hun baan. De werknemers zijn vanochtend door de directie ingelicht over de reorganisatie. Vakbonden hebben verklaard zich grote zorgen te maken over de resterende werkgelegenheid. Lucent verklaarde rond het middaguur dat Nederland ,,een belangrijke rol'' zal blijven spelen voor het bedrijf.

Lucent heeft na sluiting van de afdeling nog 800 werknemers in Nederland over, die zich vooral bezighouden met marketing, verkoop en dienstverlening. Twee jaar geleden telde het bedrijf, dat vijftien jaar geleden ontstond uit een samenwerking tussen Philips en het Amerikaanse telecombedrijf AT&T, in Nederland nog vierduizend werknemers.

In Hilversum werd onderzoek gedaan naar glasvezelnetwerken. Lucent heeft nu alleen nog een onderzoeksafdeling in Enschede waar ongeveer twintig mensen werken. In 1998 sloot Lucent in Huizen al de laatste fabriek van telecomapparatuur in Nederland.

Lucent maakte twee dagen geleden zijn tiende kwartaalverlies op rij bekend. Voor het komende kwartaal heeft het bedrijf de verwachtingen naar beneden bijgesteld. De omzet zal in die periode verder dalen met 10 procent, vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Lucent is zwaar getroffen door de sterk afgenomen vraag naar telecomapparatuur.

Economische Zaken zou voornemens zijn om volgende week met Lucent te gaan praten over de jongste reorganisatie, maar de woordvoerder van het ministerie wil dat niet bevestigen. Toen Ericsson de activiteiten in Enschede sloot, heeft het ministerie schriftelijk om opheldering gevraagd. Bij Ericsson verloren ook driehonderd mensen hun baan.

Het ministerie was ook betrokken bij de recente overheveling van KPN's onderzoeksactiviteiten naar het instituut TNO. Dankzij deze transactie kon het aantal ontslagen worden beperkt.

Nederland heeft binnen Europa de ambitie om op het gebied van de kenniseconomie tot de koplopers te behoren. Die ambitie kan nog steeds worden verwezenlijkt, ondanks de recente sluitingen en de moeilijke economische omstandigheden op dit moment, aldus de woordvoerder van het ministerie.