Geweld Venlo 2

Soms komen berichten als een mokerslag uit de krant. Twee achtienjarigen schoppen een 22 jarige man het ziekenhuis in, waarna deze aan zijn verwondingen overlijdt. Eén van de (vele) getuigen verklaart dat hij niet wilde ingrijpen. Herman van Veen zong het al: ,,Getuigen zijn zelden helden, echte helden getuigen zelden.'' Om van mijn enigzins misselijk gevoel af te komen, blader ik door naar de pagina economie. Vier foto's. Het zijn beelden van Dirk de Groot (71), hoofdverdachte in de Clickfondszaak, die insloeg op de officier van justitie Tonino.

Hij had de officier zich zien verkneukelen en toen knapte er iets bij hem. Twee dagen later zit Dirk de Groot doodleuk in het tv-programma Barend & van Dorp, inmiddels ontspeend van al het verdriet dat hem en zijn vrouw jaren is aangedaan. Dirk heeft spijt. Hij is geen gewelddadig man (tot afgelopen dinsdag dus) en hij wijst iedere vorm van geweld af (behalve deze ene keer dus). Frits en Henk konden het natuurlijk niet nalaten een grap en een grol te maken over dit handgemeen in de rechtszaal. Dan knapt er iets bij mij. Ik zie Dirk een paar maal grijnzen om die o zo de geestige opmerkingen. Wat had het slachtoffer voor de supermarkt ook alweer gezegd? ,,Heb een beetje respect voor oudere mensen''. Inderdaad een verkeerde opmerking.

    • Bert Buisman