Geen herindeling rond Eindhoven

De gemeentelijke herindelingen van Eindhoven en Helmond gaan voorlopig niet door. Dat heeft minister Remkes van Binnenlandse Zaken donderdag aan die gemeenten laten weten. De voorgenomen herindelingen pasten niet in het nieuwe beleid, dat uitgaat van vrijwilligheid.

Er lag al een wetsvoorstel klaar om de gemeenten Son en Breugel, Nuenen en Waalre en delen van Eersel, Oirschot, Best, Geldrop en Mierlo bij Eindhoven te voegen. Ook waren er plannen om delen van Someren, Asten en Mierlo naar Helmond te laten overgaan. Dit gaat nu niet door.

Burgemeester R. Welschen van Eindhoven is naar eigen zeggen ontzettend boos over het stopzetten van de herindeling van de gemeenten. ,,Alle steden in Brabant zijn versterkt door de herindelingen. Alleen Eindhoven niet, terwijl hier de problemen het grootst zijn. Bedrijven vestigen zich nu in de randgemeenten omdat er in Eindhoven geen plaats meer is. Eindhoven wordt op die manier gewoon uitgehold. Zeker omdat van ons wordt verwacht dat we een aantrekkende rol spelen in de regio.''

De Commissaris van de Koningin van Noord-Brabant, F. Houben, laat in een reactie weten dat de gemeenten nu veel moeten investeren in goede samenwerking. ,,De samenwerking moet worden geactiveerd op een manier waarmee we bruggen kunnen slaan. En als de Staten van Brabant daarbij een coördinerende rol kunnen of moeten spelen, dan zullen we dat zeker niet nalaten.''

Volgens Welschen lost beter samenwerken de problemen niet op. ,,De lafheid regeert. Als straks toch blijkt dat er een herindeling moet komen dan begint alles weer van voren af aan. De laatste jaren zijn de kleine gemeenten die niet mee wilden doen beschermd. Terwijl iedereen wist dat daar de regio niet mee gediend was. Als een stad zijn eigen inwoners en bedrijven niet kan huisvesten, is dat een ramp. Niet alleen voor ons maar op den duur voor de hele regio.''

Toch neemt Welschen minister Remkes van Binnenlandse Zaken niets kwalijk. ,,Hij moet zich houden aan de afspraken in het kabinet.''