Eurocommissaris opnieuw berispt

Voor de tweede keer deze week, en voor de derde keer dit jaar, heeft het Europese Hof vanmorgen Mario Monti op de vingers getikt door een fusieverbod van de Eurocommissaris terug te draaien. De uitspraak van het Hof over een voorgenomen fusie in de verpakkingsbranche tussen het Zwitserse bedrijf Tetra Laval en het Franse Sidel is een nieuwe klap voor het fusiebeleid van de Mededingingscommissaris.

Ook in zijn vonnis vanmorgen uitte het Hof zware kritiek op ,,fouten'' in de marktanalyses van Monti en zijn ambtenaren. Lidstaten en bedrijven hebben al langer kritiek op Brussel. Door te strikte mededingingscriteria zouden in Europa moeilijker dan in de Verenigde Staten sterke `spelers' kunnen ontstaan.

Naar in Brussel verluidt wil Monti ten gevolge van de nieuwe negatieve uitspraak zijn reeds aangekondigde hervormingsplan voor het fusiebeleid eerder naar buiten brengen. Volgens zijn woordvoerster zou de Italiaanse Eurocommissaris al vanmiddag met nadere mededelingen komen. Eerder deze week maakte het Hof in Eerste Aanleg al het fusieverbod voor de Franse elektronicabedrijven Schneider Electric en Legrand ongedaan. In juni gebeurde hetzelfde met een fusieverbod in de Britse reissector.

Volgens het Hof heeft Monti onvoldoende aangetoond dat wereldmarktleider Tetra Laval zijn machtspositie in kartonnen verpakkingen (dranken en vloeistoffen) bij een fusie met Sidel kan gebruiken als `hefboom' om zich ook een machtspositie te verwerven in de markt voor verpakkingsmachines. Ook verwerpt het Hof het oordeel dat Tetra Laval klanten zou kunnen dwingen vaker plastic PET-flessen te gebruiken, waarvoor Sidel de machines levert.

Volgens deskundigen zal het vonnis van het Hof verregaande gevolgen hebben voor de beoordeling door Brussel van fusies, omdat veel fuserende bedrijven in meer of minder verwante sectoren actief zijn. Vorig jaar nog hield Monti een grote Amerikaanse fusie tegen in de sectoren luchtvaart en elektronica tussen General Electric en Honeywell.