Eis levenslang na moord prostituees

Gisteren stond Willem van E. terecht, verdachte van de moord op drie prostituees. Hij mag nooit meer in de maatschappij terugkeren, vindt justitie.

Voor de Groningse rechtbank heeft officier van justitie T. Wiersma gisteren levenslang geëist tegen Willem van E. uit Harkstede. Volgens het OM heeft de man drie prostituees met voorbedachten rade vermoord.

Van E. stond terecht voor de moorden op Michelle Fatol (23) in 1993, Annelies Reinders (30) in 1995 en op Sasja Schenker (34) vorig jaar juli. Behandeling heeft volgens de deskundigen geen zin. Wiersma: ,,Om de maatschappij te beveiligen mag hij daar nooit meer in terugkeren.''

De advocaat van de verdachte, B. Ficq, meent dat van voorbedachten rade geen sprake is. Van E. kreeg in alle drie gevallen opeens ,,een raar gevoel''. Hij was gevangen ,,in een heftige gemoedsbeweging'' en verkeerde ,,in voortdurende razernij''. Gisteren zei Van E. tegen de rechtbank: ,,Ik kwam later weer bij mijn positieven. Ik zat in een roes van begin tot eind.'' Een afweging maakte Van E. niet, vindt zijn raadsvrouw, dus is sprake van doodslag. Daarop staat een maximumcelstraf van 20 jaar. De aanklager meent dat Van E. tijdens de wurging wel degelijk momenten had om na te denken.

Van E. werd vorig jaar november aangehouden voor de moord op de Groningse tippelaarster Schenker, die hij in zijn woning in Harkstede wurgde nadat hij van haar diensten gebruik had gemaakt. Haar lichaam gooide hij in het water van het Slochterdiep. Bij zijn aanhouding bekende hij behalve deze moord ook die op Fatol en Reinders. In het Slochterdiep vonden duikers zakken met kleding van de drie vermoorde vrouwen.

Van E. werd in 1975 door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot achttien jaar cel en (toen nog) tbr wegens de moord op de 15-jarige Cora Mantel in Amsterdam in 1971 en de 44-jarige Aaltje van der Plaat in Ter Aar in 1974. Hij verminkte zijn slachtoffers gruwelijk. De toenmalige delicten waren een gevolg van zijn ,,wilde agressieve fantasieën'', sprak zijn raadsvrouw gisteren. ,,Toen was hij zeer gestoord en zeer gevaarlijk''.

In 1990 werd hij ontslagen uit de Van Mesdagkliniek in Groningen. De deskundigen daar vonden een verlenging van de behandeling niet nodig. Volgens psychiater B. Takkenkamp echter, die Van E.'s dossier onderzocht op verzoek van de rechter-commissaris, is de verdachte nog steeds ,,een levensgevaarlijke psychopaat''. In 1993 kon hij nog enigermate ontoerekeningsvatbaar zijn, meent hij. ,,Maar daarna wist hij dat hij weer vrouwen kon vermoorden.''

Van E., die nieuw psychiatrisch onderzoek weigerde na zijn aanhouding, zocht na de tweede moord hulp bij de reclassering en het Riagg. Daar verzweeg hij de moorden. Zo ook tegenover een psychiater in Delfzijl, die hem in 1995 medicijnen voorschreef.

Takkenkamp stelt dat behandeling van Van E. zinloos is, omdat hij een ziekelijke stoornis heeft met grote kans op herhaling. Advocaat Ficq hekelde de deskundigheid van deze psychiater, omdat hij Van E. slechts drie kwartier gesproken heeft en niet uitgebreid heeft onderzocht. Ficq acht een lange celstraf op zijn plaats, zonder tbs, omdat haar cliënt geen stoornis had ten tijde van de drie misdrijven. Van E., die zei ,,nooit de bedoeling'' te hebben gehad ,,mensen te doden'', leidde iedereen om de tuin, aldus het OM. Uitspraak over twee weken.