DSM boekt lagere winst, mede door zwakkere dollar

Chemieconcern DSM heeft in het derde kwartaal van dit jaar een winst geboekt van 88 miljoen euro, een daling van 13 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat maakte financieel directeur H. van Dalen vanochtend bekend.

De daling is voor een belangrijk deel te wijten aan de zwakke koers van de Amerikaanse dollar. Maar Van Dalen noemde de winstcijfers ook enigszins vertekend omdat vorig jaar de petrochemie en de gasbaten nog bijdroegen aan de winst. Die onderdelen zijn inmiddels verkocht, voor in totaal 3,5 miljard euro. Zonder deze onderdelen is het bedrijfsresultaat over het afgelopen kwartaal met acht procent gestegen naar 104 miljoen euro. De stijging is het gevolg van onder meer hogere marges op antibiotica, synthetische rubbers en vezels. Daarnaast sloot DSM twee fabrieken voor de productie van medicijningrediënten. En het schrapte bijna 600 arbeidsplaatsen.

De vraag naar de supersterke vezel Dyneema blijft hard groeien, aldus Van Dalen. De vezel wordt onder meer toegepast in kogelvrije vesten, cockpitdeuren en visnetten. DSM kondigde onlangs een investering van 100 miljoen euro aan voor de bouw van vier nieuwe Dyneema-productielijnen, in Nederland en de Verenigde Staten.

Voor het hele jaar verwacht DSM een stijging van het bedrijfsresultaat tussen de tien en twintig procent, vergeleken met vorig jaar.

Het chemiebedrijf reorganiseert en richt zich op markten die weinig cyclisch zijn. Daarom is begin dit jaar de petrochemie verkocht, aan het Saoedische bedrijf Sabic. DSM wil zich onder meer gaan richten op ingrediënten voor voedingsmiddelen en kondigde onlangs aan dat het de vitaminetak van het Zwisterse bedrijf Roche wil overnemen, voor 2,25 miljard euro. De Europese mededingingsautoriteiten moeten hun goedkeuring nog geven. Een volgende overname van DSM zal bij voorkeur op het gebied van `speciale materialen' zijn, liet Van Dalen weten.