`Drugskoeriers na half jaar overplaatsen'

Drugskoeriers die een lange straf hebben gekregen zouden na een bepaalde periode moeten worden overgeplaatst van de speciale detentiecentra naar een gewone gevangenis. Anders bestaat het gevaar dat de gedetineerden zich na hun vrijlating niet meer kunnen aanpassen aan de maatschappij.

Dat stelt de Raad voor Strafrechtstoepassing in een brief die hij op 7 oktober aan minister Donner van Justitie heeft gestuurd. Een maximumtermijn voor speciale detentie zou zes maanden kunnen zijn, vergelijkbaar met het maximum dat gewone gevangenissen hanteren voor het opsluiten onder `sober regime' van verslaafden, zo licht een woordvoerder van de raad toe.

De adviesraad reageert met de brief op de aangekondigde verlenging van de noodwet voor drugskoeriers. In de brief tonen de adviseurs begrip voor de beslissing meer personen in één cel op te sluiten, maar er bestaat wel ,,enige zorg'' of wel ,,in voldoende mate'' kan worden voldaan aan ,,eisen die het beheer en de humaniteit stellen''.

De kritiek op te lange opsluiting van drugskoeriers in de centra waar ,,vrijwel geen activiteiten plaatsvinden'' slaat niet op de detentie van bolletjesslikkers, omdat die vrijwel nooit een dergelijk lange straf krijgen opgelegd. Volgens de woordvoerder is het voor de andere drugskoeriers noodzakelijk deel te nemen aan activiteiten die zijn gericht op de terugkeer in de samenleving.