De Groot biedt excuses aan voor vuistslag

D. de Groot, een van de hoofdverdachten in de Clickfondszaak, heeft per brief zijn excuses aangeboden aan de Amsterdamse officier van justitie J. Tonino. De Groot (71) sloeg de aanklager afgelopen dinsdag na afloop van een zitting tegen de grond.

Volgens hem toonde Tonino leedvermaak nadat de rechtbank had besloten dat het openbaar ministerie (OM) de zaak tegen De Groot mag voortzetten. De in Zwitserland woonachtige Nederlandse vermogensbeheerder had gevraagd het OM niet ontvankelijk te verklaren wegens onzorgvuldigheden in het vooronderzoek. Maar de rechtbank verwierp dit preliminaire verweer en wil de zaak inhoudelijk behandelen. De zittingen beginnen woensdag. De Groot zal in de gaten worden gehouden door een parketwachter, aldus een woordvoerder van de Amsterdamse rechtbank.

Ondertussen is er nog geen besluit genomen over de eventuele strafrechtelijke vervolging van De Groot naar aanleiding van het incident. De zaak is onder behandeling bij een officier van justitie. Zo worden er getuigen gehoord en zal de videoband van de gebeurtenis worden bekeken. Justitie beslist binnen twee weken wat er verder gaat gebeuren, aldus een zegsman van het OM, die verder zegt dat Tonino woensdag in de zaak gewoon als officier zal fungeren. ,,Hij is natuurlijk wel geschrokken van het incident, maar is professioneel genoeg om nu de draad weer op te pakken.'' Tonino zelf gaat niet in op de vraag of hij de excuses van De Groot aanvaardt. Hij wil de zaak niet verder via de media becommentariëren, maar sluit niet uit dat hij ter zitting terugkomt op het incident.