Wankelend ABB schrapt nog meer arbeidsplaatsen

Het wankelende Zwitsers-Zweedse technologieconcern ABB zal nog ingrijpender bezuinigen dan waarmee het twee jaar geleden al was begonnen. De nieuwe maatregelen heeft ABB vanmorgen bij de publicatie van zijn derde-kwartaalcijfers bekendgemaakt. Beleggers beloonden ABB met een koersstijging van 18 procent, 0,30 Zwitserse franc tot 1,93 franc, nadat de koers de afgelopen dagen 70 procent was gezakt.

Bovenop de al aangekondigde 500 miljoen dollar aan bezuinigingen en het schrappen van 12.000 banen zal volgens ABB de komende anderhalf jaar nog eens 800 miljoen dollar worden bespaard. Hoeveel banen daardoor extra verloren zullen gaan, wilde ABB-topman Jürgen Dormann vanmorgen niet zeggen. ABB heeft wereldwijd bijna 150.000 man in dienst.

Volgens Dormann is de financiële positie van het concern sinds maart ,,aanzienlijk verbeterd''. Hij herhaalde de belofte dat ABB de nettoschuld dit jaar met 1,5 miljard dollar zal verminderen, hoewel die schuld opnieuw is toegenomen tot inmiddels 5,6 miljard dollar tegenover 4,1 miljard dollar eind vorig jaar.

Omzet en orders namen in het derde kwartaal verder af. De omzet met 3 procent, de orders met 8 procent. De nettowinst van 23 miljoen dollar van het derde kwartaal in 2001 sloeg om in een verlies van 183 miljoen dollar in het derde kwartaal van dit jaar.

Opnieuw zal ABB zijn divisies reorganiseren. Zoals al aangekondigd was, komt de nadruk te liggen op `energie' en `automatisering', van de huidige vijf divisies de enige twee die hun orders licht zagen toenemen. Vier divisies leden over de eerste negen maanden verlies. Maar Dormann beklemtoonde vandaag dat drie divisies in het derde, jongste kwartaal weer brutowinst maakten. ,,Gelet op het slechter geworden economische klimaat hebben veel van onze activiteiten het goed gedaan.''

Het aantal asbestclaims op de Amerikaanse dochter Combustion Engineering is verder gestegen tot 111.000. Eerder deze week vertelde Dormann dat de schade die hieruit voortvloeit niet meer is te overzien en dat ABB overweegt voor zijn dochter faillissement aan te vragen in de hoop de rest van het concern van de claims te vrijwaren.

Op de beurs van Zürich leken beleggers er vanmorgen weer vertrouwen in te hebben. De koers stond omstreeks het middaguur bijna eenvijfde hoger dan de slotkoers van gisteren.

ACHTERGROND: pagina 17