Verzonnen verhalen over verkrachtingen

De aangifte van een 13-jarige meisje uit Assen, dat zij de afgelopen zestien maanden meerdere malen is ontvoerd en verkracht door een groep jongens, is niet geloofwaardig. Dit stelt het openbaar ministerie van Assen in een gisteren uitgegeven persverklaring. Noch de 25 getuigen die zijn verhoord, noch buurtonderzoek en telefoontaps leverden bewijs voor de verklaring van het meisje, aldus het OM. Het opsporingsonderzoek is hierop beëindigd.

De vader van het meisje deed eind april aangifte. De ouders hadden kritiek op de politie, die niet nauwkeurig en veel te traag zou hebben gehandeld. De vader zocht ten slotte de publiciteit via De Telegraaf. Eerder verklaarde een woordvoerder van de politie Drenthe dat er geen reden was te twijfelen aan de verklaring van het meisje, onder meer omdat ze zeer gedetailleerde verklaringen aflegde. Het inmiddels 14-jarige meisje zei zeker twintigmaal te zijn ontvoerd en verkracht door een groep voornamelijk Marokkaanse jongens. Ze zei dat ze onder bedreiging van messen en vuurwapens geblinddoekt werd meegenomen vanuit haar ouderlijk huis, wanneer haar ouders niet thuis waren. Een ex-vriendje zou deel uitmaken van de groep.

Volgens het OM in Assen heeft de politie van meet af aan een grondig en uitgebreid onderzoek ingesteld naar mogelijke verdachten. Onlangs onderzocht de landelijke expertisegroep bijzondere zedenzaken op verzoek van het OM het dossier, met daarin de aangifte en getuigenverklaringen. Die kwam tot de conclusie dat er sprake is van een ,,niet geloofwaardige aangifte.'' Zowel het meisje als haar ouders is hulp aangeboden.

Anderhalve week geleden bleek dat de aangifte van een 13-jarig Antilliaans meisje uit Hoogezand evenmin op waarheid berustte. Zij verklaarde tegenover de politie dat ze was verkracht door een groep van acht voornamelijk Turkse mannen. De daders zouden daarna de woning van haar ouders in brand hebben gestoken. Het onderzoek naar de brand duurt nog voort.