Tientallen wanen zich ziek door werk

Het FNV Bureau Beroepsziekten heeft honderden telefoontjes gehad van mensen die denken opgebrand te zijn. Voor zestig tot zeventig van hen is de kans groot dat het bureau hun werkgever aansprakelijk stelt voor het veroorzaken een burn-out.

Dit heeft een woordvoerder van FNV Bureau Beroepsziekten vanmorgen bevestigd. Het bureau heeft onlangs voor het eerst een schadevergoeding losgekregen van een bedrijf voor het veroorzaken van een burn-out. Een vrouw kreeg een schadevergoeding van 80.000 euro, omdat haar werkgever haar ziek had gemaakt. De vrouw kan nooit meer werken. Bij een burn-out zijn werknemers vaak zo lang en zo zwaar overbelast, dat ze zich opgebrand voelen.

Het bureau dat de afgelopen twee jaar 135 zaken behandelde is na de toekenning van de schadevergoeding overspoeld met telefoontjes. ,,Daar zitten ook mensen bij die net ziek thuis zitten of zich in hun eerste ziektejaar bevinden. Wij kunnen alleen wat doen als er sprake is van een burn-out die het gevolg is van het werk en van aantoonbare schade'', zegt de woordvoerder. Ongeveer zestig tot zeventig mensen ,,zijn in de procedure genomen'' met het invullen van een vragenlijst.

De schadevergoeding voor opgebrande werknemers wekte begin deze maand de woede van het bedrijfsleven. Werkgeversorganisatie VNO-NCW sprak van een ,,heksenjacht'' op ondernemers. Het Bureau Beroepsziekten noemt deze reactie ,,beneden alle peil''. Al bijna honderd jaar is wettelijk vastgelegd dat de werkgever zijn werknemer niet mag beschadigen. ,,Dat op grond van dit wetsartikel niet eerder schadevergoedingen zijn geclaimd komt doordat de WAO vroeger veel inkomensverlies dekte. Maar de WAO is nu minder royaal dan voorheen en dan is een schadevergoeding door de werkgever een manier om de gederfde inkomsten te compenseren'', zegt de woordvoerder. Hij benadrukt dat elk geval goed onderzocht wordt, omdat niet elke ziekte het gevolg is van het werk.