Theaterbezoekers in Moskou gegijzeld

Een groep van zeker veertig gewapende Tsjetsjenen houdt sinds gisteravond in een theater in Moskou ten minste zevenhonderd musicalbezoekers in gijzeling. Ze dreigen het gebouw op te blazen en de gijzelaars te doden als de politie het gebouw bestormt.

De Tsjetsjenen melden dat ze ,,niet naar Moskou zijn gekomen om te leven, maar om te sterven.' Ze eisen een eind aan de oorlog in Tsjetsjenië. Hun leider, Movsar Barajev, laat weten dat hij tien gijzelaars executeert voor elke Tsjetsjeen die omkomt bij een eventuele bestorming. De Russische autoriteiten onderhandelen via mobiele telefoons met de gijzelnemers.

Aslanbek Aslachanov, de Tsjetsjeense afgevaardigde in de Doema, het Russisch parlement, bezocht het gebouw inmiddels tweemaal. Gijzelaars melden per mobiele telefoon dat de spanning binnen te snijden is. In de loop van de ochtend lieten de Tsjetsjenen weten te willen praten met vertegenwoordigers van het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen.

De meeste gijzelaars zijn Russen, maar er bevonden zich ook Nederlanders, Australiërs, Amerikanen, Britten en Duitsers in het publiek. Vanochtend meldde de Oostenrijkse ambassadeur dat de buitenlanders mochten vertrekken als ambassadeurs zich rond negen uur bij het theater zouden melden. De diplomaten kwamen te laat, waarop de ruil niet doorging. Rond half twee 's middags mochten vijf oudere gijzelaars het theater verlaten. De Tsjetsjenen zeiden bereid te zijn tien gijzelaars te ruilen tegen één Doema-afgevaardigde.

Gisteravond rond tien uur stormden Tsjetsjenen in camouflagepak het podium op tijdens het begin van de tweede akte van Nord-Ost, een Russische musical die triomfen viert in een theater in het zuidoosten van Moskou. Ze schoten met mitrailleurs in de lucht. Kinderen en mensen met een Kaukasisch uiterlijk mochten het theater verlaten. Een groepje acteurs en personeelsleden wist via de achterkant van het gebouw te vluchten. In totaal zouden ruim 150 mensen zijn ontkomen.

De gijzelaars kregen aanvankelijk toestemming hun mobiele telefoons te gebruiken om familie en vrienden in te lichten. Zij melden dat er ruim veertig gijzelnemers zijn, onder wie een aantal vrouwen. Sommigen zouden met granaten en explosieven behangen zijn. Ook zouden ze blikken benzine bij zich hebben. In de schouwburg zouden veel explosieven zijn.

Movsar Barajev zegt een jonge vrouw te hebben doodgeschoten, omdat ze lid was van de geheime dienst FSB. ,,Als president Poetin en zijn bende willen dat zijn staatsburgers dit overleven, moet hij zijn troepen uit Tsjetsjenië terugtrekken', zo liet hij weten.

MUSICAL: pagina 5

KRIJGSHEER: pagina 5