TELEVISIE EN RADIO VOORKEUR

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Thema-uitzending over de uitbreiding van de Europese Unie met onder meer aandacht voor de gevolgen voor het landbouwbeleid. Met onder anderen staatssecretaris van Europese Zaken Atzo Nicolaï, voormalig Belgisch premier Jean Luc Dehaene en europarlementariër Lousewies van der Laan. Ned.2, 17.30-18.43u.

Netwerk. Reportage over hulpverleenster Tessa Terpstra die terugkeert naar Afghanistan om te zien wat er sinds september vorig jaar is veranderd. Verder de persoonlijke herinneringen van oud-bassist van de Rolling Stones Bill Wyman. Ned.1, 20.30-21.07u.

Rondom tien. Debat met onder anderen EO-directeur Andries Knevel, ex-hoofdredacteur van het Journaal N. Haasbroek, KRO-presentator Fons de Poel, tv-recensent Maarten Huygen en Nederland 2-coördinator Joop Daalmeyer over het plan van VVD-leider Zalm één televisienet op te heffen. Ned.2, 22.02-22.47u.

Nova. Aandacht voor de gijzelingsactie van de Tsjetsjeense rebellen in een theater in Moskou. Onder de gegijzelden bevinden zich een Nederlandse vrouw en haar zoon. Tevens een verslag uit Amerika waar de politie jacht maakt op de sluipschutter. Ned.3, 22.30-23.02u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn actrice Liz Snoijink en voormalig secretaris-generaal van Economische Zaken Sweder van Wijnbergen. RTL4, 22.30-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Histories. Tweede deel van een drieluik over oproerkraaiers in de Lage Landen en het linkse engagement in Vlaanderen in de periode 1960-1990. Afl.: Kameraden. Canvas, 21.00-21.45u.

Zembla: De Dutchbat tapes. Ondanks stevige kritiek op zijn functioneren tijdens de oefening Noble Falcon eind 1994 in Duitsland vertrok Dutchbat-commandant Thom Karremans toch naar Srebrenica. Dat vertelt vanavond zijn toenmalige baas ex-kolonel Jean Lemmen. Ook videobeelden van de oefening waar alles werd nagespeeld wat zich in de enclave zou kunnen voordoen. Ned.3, 21.15-22.00u.

De Kruistocht van Kalusha. Reportage over Zambiaanse voetballer Kalusha Bwalya die in Zambia in de strijd tegen aids wordt ingezet. De KNVB heeft docent Frank Meijerman en cursist Kalusha die in tien jaar geleden bij PSV speelde naar een missiepost van Memisa gestuurd om het peil van het voetbal omhoog te brengen en te waarschuwen voor aids. De Zambiaan Kalusha werd in 1988 Afrikaans voetballer van het jaar en wordt in zijn land aanbeden. RTL5, 22.20-22.50u.

Staatsgeheim. Documentaire over de buitenlandpolitiek in de tweede helft van de vorige eeuw. Richard Nixon betrok in 1969 het Witte Huis, maar zijn regeringsperiode kwam door de Watergate-affaire ten einde. Henry Ford, zijn vice-president, nam het presidentschap over. Deze werd bij de verkiezingen verpletterd door de onbekende Jimmy Carter. Ned.1, 23.17-0.13u.

MUZIEK

NPS jazz. Concert van gitarist John Scofield, bassist Dave Holland, saxofonist Joe Lovano en drummer Al Foster tijdens het North Sea Jazz 2002. Ned.3, 23.48-0.50u.

FILM

. Eyes Wide Shut (Stanley Kubrick, 1999, VS). In zijn zwanenzang verkent Kubrick (1928-1999) het terrein van de huwelijkse trouw en de seksuele moraal. Losjes gebaseerd op Arthur Schnitzlers Traumnovelle (1925), het bol van de Freudiaanse verwijzingen staande relaas van een jonge arts (Tom Cruise) die, nadat zijn echtgenote (Nicole Kidman) hem een seksuele fantasie heeft opgebiecht, in een verwarrende rondgang geraakt langs zijn eigen seksuele wensen, angsten en obsessies. Film gaat in eerste en laatse instantie over dromen en is misschien zelf wel een droom. Net5, 20.30-23.30u., met reclame.

Beverly Hills Cop II (Tony Scott, 1987, VS). Slaafse kopie van de oorspronkelijke, prettig anarchistische komedie met de brutale komiek Eddie Murphy als de onconventionele rechercheur uit Detroit. V8, 20.30-22.20u., met reclame.

. Le dernier métro (François Truffaut, 1980, Frankrijk). Perfect geconstrueerde hommage aan de theaterwereld was commercieel gezien een van Truffaut's grootste successen. Politieke, artistieke en romantische dilemma's tergen Catherine Deneuve die in bezet Parijs leiding geeft aan een theater. Haar joodse man (Heinz Bennent) zit ondergedoken onder het toneel. Ook met Gérard Depardieu. TV5, 22.20-0.10u.

. A Cry in the Dark (Fred Schepisi, 1988, VS/Australië). Meryl Streep excelleert in afstandelijke verfilming van authentieke Dingo Baby Murder Case. Moeder wordt uitsluitend op grond van geruchten veroordeeld voor moord op haar baby, die door een wilde hond gedood zou zijn. Film is aanklacht tegen sensatiejournalistiek en Australische rechtspraak en wijst op de fatale mechanismen van een publieke opinie. BBC1, 0.45-2.45u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van activiteitenbegeleider Isidoro Manuel Dourado dos Santos in Lochem een gesprek met emeritus hoogleraar organische chemie Hans Wijnberg over bedreigingen tegen publieke personen. In de jaren zeventig werd hij zelf bedreigd omdat hij ageerde tegen `linkse rakkers'. Verder aandacht voor het werk van de Iraakse dichter Al Galidi. Hij vroeg in 1998 asiel aan in Nederland en is inmiddels uitgeprocedeerd. Tot slot een fragment uit het geluidsarchief. 747AM, 22.02-24.00u.

Omma en mamma. In verband met het winnen van de Prix Europa voor beste radiodocumentaire een herhaling van de deels gedramatiseerde reportage van de in Korea geadopteerde Eun-mi Postma en de moeizame relatie met haar biologische moeder. Radio 1, 0.04-0.45u.