Resultaten KLM stellen top tevreden

KLM heeft in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2002/3 een nettowinst behaald van 86 miljoen euro tegenover 27 miljoen euro een jaar eerder. De winst per aandeel kwam uit op 1,82 euro.

KLM benadrukte dat de cijfers met negen miljoen euro negatief zijn beïnvloed door de staking van grondwerktuigkundigen, met wie het bedrijf een bittere juridische strijd uitvecht. Ook een afschrijving van tien miljoen euro op de vloot Boeings 747-300, die wordt vervangen door Boeings 777 en Airbus 330–toestellen had een drukkend effect effect op de resultaten. De omzet zakte in de maanden juli tot oktober 1 procent tot 1,85 miljard euro.

Niettemin benadrukte financieel directeur Rob Ruijter dat KLM zich beter lijkt te hebben hersteld van de gevolgen van de aanslagen op 11 september vorig jaar dan het merendeel van de concurrenten. In het tweede kwartaal van het vorige boekjaar moest het bedrijf door die aanslagen 50 miljoen euro inleveren. ,,We zijn niet ontevreden met de huidige gang van zaken'', zei Ruijter vanochtend in een toelichting op de cijfers. KLM–topman Leo van Wijk toonde zich in het personeelsorgaan `Wolkenridder' zelfs nog concreter. ,,We zijn relatief sterker uit de strijd gekomen. Maar het is wel een versterkte positie binnen een verzwakte industrie.''

De KLM-topman handhaaft de verwachting dat het huidige boekjaar een positief operationeel resultaat zal opleveren. Een nettowinst acht hij onwaarschijnlijk, gezien de onzekere economische situatie en de internationale politieke spanningen. De KLM profiteert zowel in het passagiers- als goederenvervoer van doorgevoerde efficiencymaatregelen. Het aantal toestellen dat de maatschappij inzet is teruggebracht. En aangezien die inkrimping de daling van het aantal passagiers overtrof wist KLM de bezettingsgraad (plus 1,8 procentpunt tot 84 procent), en daarmee de inkomsten per vlucht, op te voeren.

Een meevaller vormen de brandstofkosten die met 18 procent zijn afgenomen, als gevolg van lagere kerosineprijzen en een goedkopere dollar. KLM heeft met 1,29 miljard euro in kas een stevige financiële buffer.

    • Eenredateuren