Rabobank doet aangifte tegen `incasso-fraudeur' Schirris

Rabobank heeft aangifte gedaan tegen Fons Schirris, penningmeester van Leefbaar Nederland en schrijver van een boek over frauderen met incasso's. Schirris heeft zijn fraude-experiment via de Rabobank uitgevoerd. De bank overweegt Schirris als cliënt de wacht aan te zeggen.

Dat heeft een woordvoerder van Rabobank vanmorgen bevestigd. Schirris presenteerde gisteren zijn boek `Het dilemma 1.158.837.115 euro', waarin hij aantoont dat frauderen met incasso's voor ondernemers eenvoudig is. De schrijver heeft ter illustratie zelf de methode toegepast en enkele honderdduizenden euro's van bankrekeningen van derden afgehaald.

,,Een bancaire relatie is gebaseerd op vertrouwen en integriteit. Door de frauduleuze handelingen van Schirris is die relatie geschonden. Het is dan logisch dat wij overwegen onze relatie met hem als cliënt te verbreken'', zegt een woordvoerder.

Schirris laat in zijn boek zien hoe met behulp van een incassocontract, dat bedrijven kunnen sluiten met hun bank, incasso-opdrachten kunnen worden gegeven zonder dat daar een machtiging voor nodig is. De banken controleren de machtiging sinds jaar en dag achteraf. ,,Het begon eigenlijk met dat ik een bron zocht om geld te verdienen. Ik had geen betaalde baan en zocht inkomsten. Maar ik ben geen crimineel en wilde mezelf niet verrijken. Met dit boek heb ik het probleem opgelost. Ik verdien nu geld aan dit boek en ik stel een maatschappelijk probleem aan de kaak'', zei hij gisteren.

Het probleem ligt echter vooral bij de banken. Zij moeten gedupeerden, in geval van incasso's zonder machtiging, altijd een vergoeding geven. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gaf gisteren aan dat het systeem – sinds 1972 in de lucht – prima werkt.

Eenzelfde reactie gaf de NVB overigens vijf jaar geleden ook al toen het actualiteitenprogramma 2 Vandaag een item had over hetzelfde onderwerp als waar 'klokkenluider' Schirris over schrijft. In het programma toonde een Amsterdamse slijter aan hoe eenvoudig het is voor een bedrijf met een incassocontract om willekeurige rekeningen leeg te plukken.

Ook toen zouden er vragen over worden gesteld in de Tweede Kamer. CDA, D66 en VVD reageerden onthutst op de uitzending van 2 Vandaag. Gisteren kondigde Fred Teeven, fractielid van Schirris' partij, kamervragen aan over dit onderwerp.