Popcorn

Toen regisseur Peter Pluymaekers en zijn groep ZEP op 11 september het nieuwe toneelstuk Popcorn repeteerden, werden zij opgeschrikt door een arrestatieteam van de Amsterdamse politie die de studio aan de Prinsengracht had omsingeld. Ze kwamen af op de harde pistoolschoten in het stuk.

Koren op de molen van Pluymaekers die houdt van heftig, spraakmakend toneel. Popcorn gaat bovendien over de invloed van fictief geweld op echt geweld. Britse schrijver-cabaretier Ben Elton (Blackadder, The Young Ones) baseerde Popcorn op het werk van filmregisseur Quentin Tarantino (Pulp Fiction) en de hevige reacties die dit oproept. In Popcorn krijgt een cultregisseur à la Tarantino onverwachts bezoek van een moorddadig liefdespaar à la Natural Born Killers, die zich voor hun misdaden laten inspireren door diens geweldfilms.

Popcorn is een als aantrekkelijke komedie vermomde Brechtiaanse moraliteit, die niet zozeer gaat over de verderflijkheid van tv-geweld, als wel over het afschuiven van verantwoordelijkheid. Kees Boot, met zijn uitgestreken boevenkop, en de schelle Gaby Milder vormen het ideale moordpaar. Marcel Faber is de laffe, opportunistische, maar ook sympathieke regisseur.

24 okt Zwijndrecht, Uitstek. 26 okt Breda, Chassé. 31 okt Leidse Schouwburg. 1 nov Deventer, Schouwburg. 7 nov. Barendrecht, Kruispunt. 8 nov Zoetermeer, Schouwburg. 12 nov Vlissingen, Arsenaal. 14 nov Amstelveen, Schouwburg. 18 nov Utrecht, Schouwburg. Tournee t/m 14 dec. Inl 020-428 7517 of www.zep.nu