Schil de papaja, snijd hem in de lengte doormidden en schep er het zaad uit. Snijd of rasp het vruchtvlees in lange, smalle sliertjes met een scherp mes of met behulp van een grove rasp. Zet weg.
Snijd de sperziebonen in korte, schuine stukjes. Zet weg.
Doe de gedroogde garnalen in een blender of kleine keukenmachine en draai tot ze grof gemalen zijn. Voeg vervolgens de pinda's toe en draai weer tot alles grof gemalen is. Zet dit mengsel weg.
Pel de knoflook en sjalotjes en hak beide fijn. Hak de chilipepers fijn. (U kunt desgewenst het zaad van de chilipepers verwijderen als u een minder scherpe smaak wenst.)
Doe de knoflook, sjalotjes en chilipepers in een grote vijzel en stamp ze tot een grove pasta. Voeg de vissaus en suiker toe en schep alles snel om. Voeg de sperziebonen toe en stamp ze lichtjes. De bonen moeten gekneusd worden, maar wel hun vorm behouden. Voeg de sliertjes papaja toe en stamp ze ook even lichtjes aan. Doe de salade in een ruime, ondiepe schaal en schep hem dan om met het limoensap. Strooi er het garnalen-pindamengsel over en dien op.