Onderzoek naar risico beleggingshypotheek

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat de risico's van beleggingshypotheken in kaart brengen. De toezichthouder vermoedt dat huizenkopers vaak niet op de hoogte zijn van de gevaren van een beleggingshypotheek.

Dat heeft een zegsman van de AFM vanmorgen bevestigd. De aanbieders van beleggingshypotheken zouden te veel de nadruk leggen op de voordelen (gunstige tarieven) en de veiligheid van het product. ,,Wij krijgen regelmatig telefoontjes van mensen die wijzen op de risico's van het product'', zegt een AFM-woordvoerder.

Banken en verzekeraars gaan bij een beleggingshypotheek uit van een gemiddeld rendement over 30 jaar van 7 tot 8 procent per jaar. De huizenbezitters leggen maandelijks een bedrag in. Dat geld wordt weer belegd. Aan het einde van de rit, van 30 jaar, moet dat uiteindelijk het geleende bedrag opleveren. Tussentijds bijstorten, indien de effectenbeurs in elkaar klapt, is niet nodig voor de cliënt: de bank heeft altijd het huis als onderpand.

Maar wie tussentijds zijn huis moet verkopen – bijvoorbeeld als gevolg van ontslag of echtscheiding – kan wel in de problemen komen als de beurs net een slechte periode achter de rug heeft. De kans bestaat dan dat de klant met een schuld achterblijft. ,,Wij kijken of de aanbieders aan hun zorgplicht voldoen'', aldus de woordvoerder.