Omstanders volgden advies van 112-campagne

Toen eergisteren een 22-jarige student in Venlo op straat in elkaar werd geslagen, volgden omstanders de adviezen uit de campagne `Weet wat je te doen staat als het om geweld gaat' op. Ze belden het alarmnummer en hielpen de politie bij het identificeren van de daders. Maar niemand greep fysiek in toen de jongen, die vannacht aan zijn verwondingen is overleden, in elkaar werd geschopt en geslagen.

Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken was dát niet de bedoeling van de campagne. ,,Wij zeggen niet: bel 112 en ga dan met je armen over elkaar in een tuinstoel zitten kijken. Er is natuurlijk altijd het gezond verstand, als je denkt dat je zo'n gevecht op een veilige manier kunt beëindigen, moet je dat doen. Maar wij willen niet dat mensen zich met geweld in geweld storten. Dan waren er misschien nog meer slachtoffers gevallen in Venlo.'' Volgens de woordvoerder moest de campagne benadrukken wat je in ieder gevál kunt doen zonder zelf gevaar te lopen.

De campagne, die in augustus is beëindigd, beklemtoonde wat getuigen van geweld kunnen doen, zonder zichzelf in gevaar te brengen. Zo wordt aangeraden alarmnummer 112 te bellen en kenmerken van de dader te onthouden.

Bij de initiator van de campagne, de Rotterdamse stichting Meld Geweld, zien ze de boodschap van de campagne vooral als startpunt. Een woordvoerder: ,,Veel mensen denken dat er niets zit tussen doorlopen en ertussen springen. Wij hebben met de campagne willen laten zien dat er meer mogelijkheden zijn om iets te doen. Maar je moet natuurlijk ook altijd je boerenverstand gebruiken om te beoordelen of je op de een of andere manier het gevecht kunt beëindigen. Een van onze tips is bijvoorbeeld om, als je met veel mensen bent, heel hard `brand' te roepen om de aandacht af te leiden.''

Bijna alle Nederlanders (97 procent van de volwassenen, 99 procent van de jongeren) hebben de overheidscampagne een keer gezien of gehoord op radio, tv of in de krant. Dat blijkt uit een vandaag bekend geworden tussentijdse evaluatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken.