OM NAAR UIT TE KIJKEN

BEELDENDE KUNST

Floris Verster

Met 100 schilderijen en tekeningen geeft het Stedelijk Museum De Lakenhal een overzicht van het werk van de Leidse schilder Floris Verster (1861-1927). Zijn mysterieuze bloemstillevens brachten aan het eind van de 19de eeuw een ware vernieuwing in de Nederlandse schilderkunst. Met G.H. Breitner en Jan Toorop was Verster destijds een toonaangevende kunstenaar.

Floris Verster, `zuiver aandachtig maar altijd bewogen' in Stedelijk Museum De Lakenhal, Oude Singel 28-32 in Leiden. 25 okt t/m 2 mrt.

DANS

Rosas.

Tussen haar grote producties in maakt Vlaamse choreografe Anne Teresa de Keersmaeker duetten voor haarzelf en danseressen uit haar gezelschap Rosas. In Small Hands (out of the lie of no) (2001) danst zij samen met Cynthia Loemij op muziek van Henry Purcell. Volgens de Vlaamse pers is het een feeërieke voorstelling waarin De Keersmaker met een hernieuwde ontwapendheid speelt met contrasten, tussen romantiek en realiteit, abrupt en vertraagd, intiem en weids.

24 en 25 okt Rotterdamse Schouwburg. Inl 010-4118110.

LITERATUUR

Joodse Boeken

Acht Israëlische schrijvers, onder wie Etgar Keret, Yoram Kaniuk, Judith Katzir en Dorit Rabinyan treden op tijdens het 10de Joods Boeken Weekend in Amsterdam. Thema van het weekend is `Het lot van de familie'; de auteursgesprekken worden geleid door Michael Zeeman. Zondag kinderprogramma (13-15u), met het klezmertrio Vilde Katshke.

Joods Boeken Weekend. 26 & 27 okt. Amsterdam, De Balie, Kleine Gartmanplantsoen. Res. 020-5535100.

OPERA

Fairy Queen

Voor de Stichting Barokopera Amsterdam bewerkte regisseur David Prins de opera The Fairy Queen van Purcell tot een Nederlands gesproken Engels gezongen voorstelling. Purcell baseerde zijn opera op Shakespeare's A Midsummer Nights Dream, maar in het libretto ontbreekt Shakespeare. Prins maakt wél gebruik van Shakespeares tekst, en grijpt daarvoor terug op de 17de eeuwse Engelse gewoonte om in een `musical play' zang en gesproken woord af te wisselen. M.m.v. acteurs, zangers en Il Teatro Musicale.

Tournee van 26 okt t/m 21 nov. Inl www.barokopera.nl & 038-4288288.

POP

Blackalicious

Rapduo uit de Quannum-stal van DJ Shadow viert het 10-jarig bestaan met de cd Blazing Arrow, waarop gasten als Zach de la Rocha, Ben Harper en Money Mark meedoen. Live zijn te horen rapper Gift of Gab (Tim Parker) en dj/producer Chief XCel (Xavier Mosley), met hun bijdrage aan de Fela Kuti-tributeplaat Red Hot Riot vers in het geheugen.

27 okt Melkweg, Amsterdam, 30 okt Tivoli, Utrecht.