Oer-Russische musical in Westerse stijl

De eerste Russische musical in de traditie van West End en Broadway. Opgevoerd in zo'n troosteloos cultuurpaleis in sovjetstijl. Gebaseerd op een roman uit de tijd van Stalin, over patriottisme, moed en natuurlijk liefde. De Tsjetsjeense rebellen hadden geen beter doelwit voor hun gijzeling kunnen kiezen dan de musical Nord-Ost die al een jaar lang zes dagen van de week volle zalen trekt in Moskou.

Zouden de rebellen dit theater ook hebben overmeesterd, als de Russische Joop van den Ende en John de Mol hun oorspronkelijke plan hadden kunnen uitvoeren? Georgy Vasiljev en Alexei Ivasjtsjenko, bekende vertolkers van het Russische levenslied uit het sovjettijdperk die zich tot ondernemers in de amusementswereld hebben omgevormd, wilden eigenlijk een Russische versie van de musical Les Miserables op de planken brengen. Maar de opvoerrechten gingen hun begroting te boven.

Ze kozen uiteindelijk voor een volbloed Russische musical in westerse verpakking. Russische musicals waren de afgelopen jaren wel eerder opgevoerd, zoals Metro met popster Filipp Kirkorov in de hoofdrol of De Geluksafdeling met de vroegere zanger van de rockband Secret, Nikolai Fomenko. Maar die producties moesten het stellen zonder draadloze microfoons en spectaculaire effecten. De producenten van Nord-Ost hebben de 3,5 miljoen euro die de musical kost, niet gestoken in vedetten maar in technische hoogstandjes en perfectie. Iedereen in Moskou weet dat er vlak na de pauze een echt jachtvliegtuig op het podium landt.

Sinds Nord-Ost vorig jaar oktober in première ging, is het stuk een doorslaand succes, misschien wel omdat het westerse glamour koppelt aan vaderlandse nostalgie. De musical is gebaseerd op de roman Dva Kapitana, Twee Kapiteins, waarmee schrijver Venyamin Kaverin in 1946 de Stalin literatuurprijs won. Het verhaal, dat bij zeker drie generaties Russen nog altijd populair is, gaat over de jongen Sanja, die het dagboek ontdekt van een vermiste ontdekkingsreiziger. Hij droomt ervan piloot te worden en in het voetspoor te treden van die beroemde onderzoeker die bij de Noordpool is verdwenen. Uiteindelijk trouwt hij met de dochter van de man die hem zijn jeugd lang als voorbeeld heeft gediend.