Nigeria weigert afstaan olieregio aan Kameroen

Nigeria weigert zich te conformeren aan de uitspraak van het Haagse Internationaal Gerechtshof in het grensconflict met Kameroen. Volgens de regering hebben de rechters zich door neokoloniale sentimenten laten leiden.

Daarmee komt Nigeria terug op de toezegging die het begin september aan de Verenigde Naties heeft gedaan. Bij een ontmoeting in Parijs met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, beloofden de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo en zijn Kameroense collega Paul Biya dat ze zich zouden neerleggen bij de uitspraak van het hof. De twee regeringsleiders spraken ook af dat het betwiste schiereiland Bakassai, dat rijk is aan olie, gedemilitariseerd zou worden. In dat grensgebied is het in het verleden herhaaldelijk tot gewapende incidenten tussen de twee landen gekomen.

Het Internationaal Gerechtshof wees het overgrote deel van het schiereiland twee weken geleden toe aan Kameroen. Daarbij baseerde het zich op een overeenkomst uit 1913 tussen de toenmalige koloniale machten Groot-Brittannië en Duitsland.

Met dat vonnis leek een acht jaar slepend grensgeschil beslecht. De Nigeriaanse regering reageerde teleurgesteld maar riep haar landgenoten op de uitspraak te accepteren.

De regering is daar nu dus op teruggekomen onder grote politieke druk. De twee kamers van het parlement zijn een afzettingsprocedure tegen de president aan het voorbereiden. Om de gemoederen te sussen zou de president volgens waarnemers hebben toegegeven aan landelijke en regionale politici die zich verzetten tegen het afstaan van Bokassi. In een verklaring zei de regering dat de Duitse, Franse en Britse vertegenwoordigers van het gerechtshof zich ten onrechte hebben gebaseerd op koloniale verdragen. ,,Deze gebieden zijn altijd bestuurd door Nigeriaanse autoriteiten en er is geen enkel bewijs dat ze ooit in Kameroense handen zijn overgegaan.''

Vorig jaar november waarschuwde de Nigeriaanse president nog voor een inval van Kameroen. Hij zei dat zijn land de strijd niet uit de weg zou gaan.

Vier bedrijven hebben belangen in het Nigeriaanse deel van het schiereiland. Dat zijn het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil en drie kleinere firma's. De VS proberen de laatste jaren minder afhankelijk te worden van olie uit het Midden-Oosten en een groter deel van hun brandstofbehoefte met Afrikaanse olie te dekken, vooral uit Nigeria en Angola.