Mishandelde man uit Venlo overleden

De 22-jarige René Steegmans die dinsdag in Venlo ernstig werd mishandeld is vannacht in een Nijmeegs ziekenhuis overleden. Dat heeft de politie vanochtend bekendgemaakt.

Het slachtoffer, een student, overleed nadat hij dinsdagmiddag bij supermarkt Jan Linders in Venlo werd geslagen en geschopt. De politie heeft twee 18-jarige jongens aangehouden, van wie een van Marokkaanse afkomst. Morgenavond wordt in Venlo een stille tocht gehouden tegen zinloos geweld.

Uit onderzoek van een twintig mensen tellend politieam moet nog blijken of één of beide jongens verantwoordelijk zijn voor de mishandeling, die plaatsvond nadat Steegmans een opmerking maakte over het rijgedrag van de jongens. De twee reden op hun scooter in hoog tempo rakelings langs een vrouw. De student zou toen tegen hen hebben gezegd: ,,Heb een beetje respect voor oudere mensen.''

Enkele bouwvakkers, die tegenover de winkel aan het werk waren, zeiden gisteren tegen de Limburgse televisiezender L1 dat ze getuigen waren van de mishandeling. Een van hen vertelde onder meer: ,,Die man kwam op de grond te liggen, toen werd er doorgeslagen, echt meerdere slagen.'' In overleg met zijn collega's belde hij het alarmnummer 112. Volgens de bouwvakker boden de omstanders geen enkele hulp. Hij zag hoe een van de jongens na de mishandeling zijn helm pakte, die op zijn scooter legde en ,,doodleuk'' boodschappen ging doen in de supermarkt.

Assistent-bedrijfleidster E. Lomans van supermarkt Linders vertelde vanochtend dat het personeel ,,zeer aangeslagen'' is. Een van de cassières, zei ze, stond dinsdagmiddag kort na de mishandeling oog in oog met de vermoedelijke daders. ,,Ze hoorde de een tegen de ander zeggen: `Ik geloof dat we hem halfdood hebben geslagen'. Het was voor ons een vreselijke ervaring. Wij voelen de klap nu pas echt.''

De Venlonaren zijn bijzonder aangeslagen door het voorval. Op de parkeerplaats van supermarkt Jan Linders hebben ze talrijke boeketten bloemen neergelegd met teksten als `Je was een held' en `Zinloos geweld, waarom?'

De oma van de Nederlandse verdachte vertelde voor de zender dat haar kleinzoon er op uit was gestuurd om voor een feestje ,,bitterballen, kroketten en frikadellen'' te gaan halen. ,,Toen hij lang wegbleef, werden we ongerust.'' Zij omschreef haar kleinkind als een ,,aardige, lieve jongen''. ,,Maar als hij met vrienden samen is weet ik niet wat er gebeurt, of hij op afstand blijft staan of dat hij wat doet.''

De politie Limburg Noord zegt dat de straatcriminaliteit onder Marokkaanse jongeren in Venlo ,,niet groot'' is. ,,Er is wel sprake van drugsgerelateerde criminaliteit onder deze groepen'', aldus een woordvoerder. ,,Veel van die jeugdigen klitten in kleine groepen samen, en dat geeft de bevolking soms het gevoel van: `oei, daar staan ze weer'. Ze dealen, ze verkopen, ook aan buitenlanders die de grens over komen. Op de keper beschouwd zijn ze geen gevaar voor de gewone burger.''

De Marokkaanse gemeenschap in Venlo heeft zich gisteren nadrukkelijk gedistantieerd van de ,,afschuwelijke daad'' in de stad. Een van haar woordvoerders heeft dat aan het gemeentebestuur laten weten.

Burgemeester J. Schrijen van Venlo ziet de mishandeling als ,,een incident'' en ,,een onbezonnen daad''. ,,Ik breng haar niet in verband met onze, twee, drie jaar geleden begonnen strijd tegen de scooteroverlast in de stad'', aldus Schrijen.