Lijsttrekkerschap PvdA

1 Natuurlijk komt het helemaal niet als een verrassing dat Jeltje van Nieuwenhoven zich kandidaat stelt voor het lijsttrekkerschap van de PvdA, zoals deze krant 21 oktober meldde. Er is niemand beter in staat dan de oud-Kamervoorzitter om onze onthechte samenleving bijeen te brengen na een politiek en sociaal dramatisch jaar.

Melkert brandde af in de strijd tegen Fortuyn en de PvdA werd gedecimeerd in de verkiezingen. Na het aftreden van Melkert wierp Jeltje zich op als tussenpausin om de partij weer in het spoor te krijgen en de gelegenheid te geven zich te beraden op haar koers. Ze ambieerde in die situatie het partijleiderschap zelf niet, dat heeft ze na de verloren verkiezingen met zoveel woorden gezegd.

Toen Wouter Bos, en even later Klaas de Vries, zich kandideerden voor het fractievoorzitterschap en niet voor het lijsttrekkerschap had het niemand hoeven te verbazen dat Van Nieuwenhoven niet meedeed. Haar kandidatuur voor het partijleiderschap, en daarmee voor het premierschap, is natuurlijk een geheel andere zaak. Jeltje van Nieuwenhoven kent, zoals een echte sociaal-democraat, haar verantwoordelijkheid om de PvdA een nieuwe koers te doen inslaan, naar een verkiezingsuitslag die ertoe leidt dat we voor het eerst een vrouwelijke minister-president krijgen en een waardig opvolger van Wim Kok.

    • Carel F.H.M. Kuitenbrouwer