Lijsttrekkerschap PvdA

3De komende verkiezingen zullen voor de PvdA van groot belang zijn. Het is daarbij cruciaal een lijsttrekker te hebben die in de allereerste plaats een stemmentrekker zal blijken te zijn. Het zijn niet de stemmen van huidige PvdA-leden die moeten worden gewonnen, nee, men moet op zoek naar de grote groepen op drift geraakte, zwevende kiezers. Ik vind het naïef om te denken dat Klaas de Vries of Jeltje van Nieuwenhoven de aangewezen personen kunnen zijn om voor zo'n omslag te zorgen. Bij `de man in de straat', die overigens verbazend vaak een vrouw is, zal alleen overtuigend gescoord kunnen worden door een lijsttrekker die behalve een duidelijk inhoudelijk verhaal ook beschikt over `smoel', appeal, charisma en een beetje een straatvechtersmentaliteit.

Het klinkt niet aardig, maar het is helaas waar: Klaas wordt saai gevonden, Jeltje een morsige linkse dame, net zoals velen in Ad Melkert een `engerd' zagen. Dus PvdA: ga iets meer op de populistische toer en kies Wouter Bos, die ook in discussies bij grote groepen over weet te komen, of kies definitief voor de marge.

    • Drs. C. Otto