Hypobank zet beursfondsen DAX op verlies

Onverwacht slechte kwartaalcijfers van de Hypovereinsbank hebben gisteren opnieuw bezorgdheid aangewakkerd over de zwakte van de Duitse bankensector. De aandelenkoersen van banken daalden sterk.

De in München gevestigde Hypobank, de tweede bank in Duitsland, boekte in het derde kwartaal een verlies van 360 miljoen euro. De beursbarometer DAX daalde na het bekend worden van het nieuws in één klap 4,5 procent. Hypo verloor 12 procent, de Commerzbank 14 procent, terwijl Deutsche Bank op een verlies van 7,5 procent kwam.

Beleggers vrezen dat alle Duitse banken omvangrijke leningen moeten afschrijven en slechte kwartaalcijfers zullen presenteren.

,,Zo slecht is het in decennia niet geweest'', zei Hypo-bestuursvoorzitter Albrecht Schmidt gisteren, nadat de bank als eerste grote Duitse bank de cijfers over het vorige kwartaal had voorgelegd.

In het licht van de slechte cijfers heeft de bank besloten om een al voorgenomen wisseling aan de top versneld door te voeren. Schmidt zal al in januari de overstap maken naar de Raad van Toezicht en niet pas in mei. Schmidt wordt opgevolgd door medebestuurder Dieter Rampl, tot nu toe verantwoordelijk voor klanten uit het bedrijfsleven.

Het verlies uit gewone bedrijfsvoering kwam in het afgelopen kwartaal uit op 447 miljoen euro, vergelijkbaar met een winst van 94 milijen euro in het derde kwartaal vorig jaar. De bank weet het slechte resultaat vooral aan problemen bij de kredietverlening aan ondernemingen en aan de malaise op de aandelenmarkten.

De risicovoorziening groeide in de eerste negen maanden tot 2,48 miljard euro, vergelijkbaar met 1,34 miljard in de eerste negen maanden vorige jaar. De Hypobank verwacht dat de risicovoorziening voor het gehele jaar zal groeien tot 3,3 miljard euro, oorspronkelijk ging men nog uit van 2,5 miljard.

Het is onduidelijk of de bank het jaar met winst kan afsluiten. De situatie is ,,te wisselvallig'' om voorspellingen te doen, aldus Wolfgang Sprissler, in het bestuur verantwoordelijk voor financiën. De nieuwe topman Rampl is van plan de financiering van onroerend goed af te splitsen van de rest van de onderneming en eventueel te verkopen of te fuseren met een partner.

Alle Duitse banken lijden in meer of mindere mate onder dezelfde problemen, waarvan er aantal exclusief Duits is en een aantal ook banken elders parten speelt. Een Duits probleem van eigen makelij vormt het dichte en kostbare kantorennetwerk. Duitsland heeft een netwerk van in totaal 50.000 bankfilialen.

Daarnaast moesten de Duitse bankiers in de afgelopen maanden tienduizenden kleine faillissementen verwerken en enkele spectaculaire surseances van grote bedrijven als bouwer Holzmann, vliegtuigfabrikant Fairchild Dornier en mediatycoon Leo Kirch. In Duitsland worden dit jaar 40.000 faillissementsaanvragen verwacht.

Ook hebben de Duitse geldhuizen last van de mondiale beursmalaise, het einde van de internetboom en grote financiële drama's in landen als Argentinië en Brazilië. Alleen al bij de vier grote banken, Deutsche Bank, Commerzbank, Dresdner en Hypo, zullen daarom dit jaar 38.000 banen verdwijnen.

    • Michel Kerres