Feyenoord bewijst zichzelf slechte dienst

In een paar weken tijd lijkt Feyenoord het vorig seizoen opgebouwde krediet te verspelen. In de nationale competitie heeft de Rotterdamse ploeg de achterstand op lijstaanvoerder Ajax laten oplopen tot acht punten. En in de Champions League deed het team van de vaak geprezen coach Bert van Marwijk gisteren slechte zaken door kansloos te verliezen van Dinamo Kiev (2-0).

Na een redelijke start, met een gelijkspel tegen Juventus en een uitoverwinning op Newcastle United, hangt het verblijf van Feyenoord in het meest lucratieve toernooi van het internationale clubvoetbal nu aan een zijden draadje. Hoewel de UEFA-Cupwinnaar alles nog in eigen hand heeft, wacht volgende week dinsdag zonder de geschorste Kalou de zware uitwedstrijd tegen Juventus, dat een week later Dinamo Kiev in de Oekraïne wellicht geen strobreed meer in de weg legt als het zich al geplaatst weet.

Feyenoord bewees zichzelf gisteren dus een slechte dienst. Een gelijkspel was voldoende geweest om een gunstige uitgangspositie te behouden voor de volgende fase. Maar zonder de geblesseerde dertigers Pierre van Hooijdonk (bijna 33) en Paul Bosvelt (32), bleek Feyenoord fysiek niet opgewassen tegen de sterke en vooral snelle ploeg uit Kiev. En dat zal coach Van Marwijk zo langzamerhand toch aan het denken moeten zetten. Want een elftal dat zo afhankelijk is van twee routiniers die zich in de herfst van hun loopbaan bevinden, kent een wankel bestaan.

Het angstige en onzekere Feyenoord miste in Bosvelt een daadkrachtige speler op het middenveld. En zonder Van Hooijdonk bleek dat Feyenoord, net als in de competitie, zijn belangrijkste wapen voor het vijandelijke doel ontbeerde, namelijk het scoren uit vrije trappen. Want vooral uit die situaties had Feyenoord een doelpunt kunnen maken. Met de falende Kalou en de hard werkende, maar weinig efficiënte Thomas Buffel in de spits, kreeg Feyenoord nauwelijks kansen. De muur van Kiev bleef fier overeind.

Het team dat zoveel bekendheid kreeg onder de inmiddels overleden coach Valeri Lobanovsky bevatte gisteren slechts drie spelers uit de Oekraïne, maar aan de speelstijl is niets veranderd. Kiev heeft het countervoetbal tot kunst verheven en daar worden ook de aankopen nog steeds op gescout. Alle spelers van het team zijn atletisch en defensief ingesteld, maar wel razendsnel in de omschakeling van verdediging naar aanval.

Toch kwam Feyenoord niet door zo'n counter op achterstand. Het was een hoekschop van de Marokkaan Badr El-Kaddouri die door Ramon van Haaren met zijn hoofd werd verlengd en vervolgens door Aliaksandr Khatsevitsj werd ingeschoten. ,,Dat doelpunt gaven we al na een kwartier op kinderachtige wijze weg'', zei Patrick Paauwe later.

De tamelijk vroege openingstreffer speelde Kiev volledig in de kaart. De ploeg kon nu voor eigen doel een kordon van verdedigers installeren en loeren op wat uitbraakmogelijkheden. Feyenoord had verreweg het meeste balbezit, maar dat mocht van het Oekraïense team, dat tegenwoordig wordt gecoacht door Oleksy Michalitsjenko, voormalig speler van Kiev, Sampdoria en Glasgow Rangers. Het was ook in het voordeel van de Oost-Europeanen dat Feyenoord veel te traag opbouwde en enorm veel balverlies leed. Robin van Persie liet bovendien zijn directe tegenstander te vaak lopen en werd door Van Marwijk al snel gewisseld voor Anthony Lurling.

Ook Van Persie miste Van Hooijdonk, want zijn voorzetten van de linkerflank zijn zinloos als er geen kopsterke centrumspits voor het doel staat. De uit de gratie geraakte Lurling begreep zijn opdracht, trok een paar keer zelfs wat al te hardhandig aan de noodrem, maar kon in aanvallend opzicht toch ook niet veel afdwingen. Op de rechtervleugel kwam lichtgewicht Chong-Gug Song er eveneens niet aan te pas. De Koreaan kan niet meer teren op zijn WK-prestaties. Hij werd enorm opgehemeld na zijn debuut tegen FC Twente en kreeg prompt een basisplaats van Van Marwijk. Maar als een vleugelverdediger rugdekking krijgt, is Song simpel uit te schakelen. Wellicht dat Van Marwijk na de terugkeer van Van Hooijdonk inziet dat Kalou op de rechterflank voor meer dreiging zorgt. Song kon gisteravond bovendien bij het nemen van corners een voorbeeld nemen aan El-Kaddouri. De Aziaat schoot de hoekschoppen een paar keer op kniehoogte voor het doel. Tot Shinji Ono die taak overnam.

Feyenoord stond toen al enige tijd met 2-0 achter, want de genadeklap kwam snel. Twee minuten na rust was het wel een typisch uitgevoerde Kiev-counter die tot een treffer leidde. Kalou leed balverlies en via Maksim Sjatskikh, die de zwakke Glenn Loovens op snelheid versloeg, kwam de bal bij Valentin Belkevitsj, die in vrijstaande positie inschoot. Hij had gedekt moeten worden door Ramon van Haaren, die zich kort daarna verstapte en met een brancard van het veld werd gereden. De verdediger kwam vorig seizoen nauwelijks in actie door een kwetsuur aan de knie, en kampte dit voetbaljaar al met een spierblessure.

Feyenoord bleef dus niets bespaard. Kalou, die slechts opviel door zinloze rushes en verre schoten, liep tegen een gele kaart aan omdat hij bij de middenlijn een tegenstander onderuit haalde. Daardoor mist hij de uitwedstrijd tegen Juventus. Bombarda kwam nog binnen de lijnen, maar meer dan wat dreiging leverde dat niet op.

Van Marwijk, die met Feyenoord al vijf wedstrijden niet meer heeft gewonnen en met zijn ploeg vijftien Europese bekerduels ongeslagen was gebleven, vond dat zijn team door twee ,,schlemielige goals'' had verloren. Maar hij kon moeilijk ontkennen dat zijn ploeg in fysiek opzicht was verslagen. ,,We hebben ons inderdaad te veel de kaas van het brood laten eten.''

Dinamo Kiev 2

Feyenoord 0

Ruststand 1-0. 16. Khatskevitsj 1-0, 47. Belkevitsj 2-0. Schds: Merk (Dld). Tsch: 63.000. Gele kaarten: Van Wonderen, Kalou en Lurling (Feyenoord).