Delftse fietsen naar Zuid-Afrika

De gemeente Delft schenkt Zuid-Afrika de overgebleven fietsen die voor de uitvaart van prins Claus van de straten zijn gehaald. Mensen kunnen nog tot 1 november hun fiets ophalen en wat daarna overblijft gaat naar een `weesfietsenproject' in zustergemeente Tshwane.

Tot nu toe zijn slechts vijftig van de ongeveer vierhonderd fietsen door de eigenaar opgehaald, meldde een woordvoerster van de gemeente vandaag. De rijwielen werden door gemeentewerkers verwijderd omdat ze in de weg stonden op de route of het straatbeeld ontsierden. Ze staan nu opgeslagen in de hal van het overlaadstation aan de Mercuriusweg.

Volgens de woordvoerster gaan de overgebleven rijwielen na 1 november naar de kringloop, die ervoor zorgt dat de nog goede fietsen naar de Zuid-Afrikaanse gemeente gaan.

,,Het zijn zowel goede fietsen als studentenfietsen die naar Afrika gaan. Op die studentenfietsen kun je ook nog wel fietsen'', zegt een woordvoerster. Ook de onderdelen gaan naar Zuid-Afrika, daar is een speciaal bedrijf werkzaam dat de onderdelen hergebruikt.

De organisatie `Afrika-bike' zorgt voor de verscheping van de fietsen. ,,Die organisatie probeert het gebruik van de fiets in Afrika te bevorderen'', vertelt de woordvoerster.