Damrak stijgt dankzij banken

De Nederlandse aandelenmarkt stond vanochtend op winst in navolging van de eindsprint die de beurzen gisteravond in New York inzetten. Daar sloot de Dow-Jonesindex 44 punten hoger op 8.494 punten.

De AEX-index klom vanochtend met 5 punten naar 335 punten.

Banken en verzekeraars herstelden zich van de sterke koersdalingen gisteren, toen beleggers problemen bij het Zweeds-Zwitserse technologieconcern ABB en de Duitse HypoVereinsbank als een groot risico inschatten. Zwaargewichten als Aegon, ABN Amro en ING stegen tussen de 2 en 4 procent.

Wolters Kluwer maakte voorbeurs bekend uitgeverij ten Hagen & Stam te hebben verkocht, aan Sdu. Beleggers namen dat volgens handelaren voor kennisgeving aan, ook al heeft Wolters Kluwer veel tijd nodig gehad om het bedrijfsonderdeel te verkopen. Rond het middaguur noteerde de koers van Wolters Kluwer een half procent lager.

Beleggers werden aangenaam verrast door de winstcijfers van KLM over het tweede kwartaal. Het aandeel steeg met bijna 8 procent, al liet de luchtvaartmaatschappij weten over het hele jaar geen nettowinst te verwachten.

Mede door KLM, maar ook techfondsen als ASMI (plus 10 procent) en Ordina (plus 5,5 procent), klom de Midkap-index voor middelgrote fondsen 1,8 procent tot 316 punten. Op de lokale markt won Besi bijna 2 procent na zijn kwartaalcijfers.

ABB was in Zürich een opvallende winnaar met een sprong van 18 procent na de presentatie van een groot verlies over het derde kwartaal. Het concern kondigde forse kostenbesparingen aan die beleggers wel konden bekoren na de koersval van de afgelopen dagen.

Aanhoudende zorgen over de economische malaise zorgden vanochtend opnieuw voor koersdalingen op de effectenbeurs in Tokio. De toonaangevende Nikkei-index daalde 100 punten, ofwel 1,15 procent, tot 8.614. Beleggers zullen waarschijnlijk tot begin volgende week geen duidelijke positie innemen totdat meer duidelijk is over de plannen van de regering om de financiële problemen van het bankwezen aan te pakken.

Beleggers in Japan konden eigenlijk alleen enthousiasme opbrengen voor Nissan Motor, dat gisteren nabeurs sterke halfjaarcijfers presenteerde. De autofabrikant werd 6 procent meer waard en was de grootste stijger.