Commissarissen steunen Hoogovens

De Nederlandse raad van commissarissen van het Brits-Nederlandse staal- en aluminiumconcern Corus stelt zich achter de eis van de ondernemingsraad van Corus. Die vindt dat de opbrengst van de verkoop van de aluminiumdivisie van het concern niet uitsluitend mag worden aangewend voor schuldsanering bij het noodlijdende concern. Gisteren werd bekend dat Corus het grootste deel van zijn aluminiumdivisie, in wezen het eigendom van het voormalige Hoogovens in IJmuiden, voor 861 miljoen euro heeft verkocht aan het Franse Pechiney.

President–commissaris Leo Berndsen van Corus Nederland zegt dat het hem er in eerste instantie om te doen is dat de positie van het voormalige Hoogovens is gewaarborgd, waarbij er geen situatie mag ontstaan dat Corus beknibbelt op noodzakelijk onderhoud bij Hoogovens, een van de beste staalfabrieken in Europa. Berndsen: ,,Als je de schuld van Corus optelt bij de schuld van het Braziliaanse staalbedrijf dat Corus wil overnemen en je kijkt naar de balans, dan levert dat een financiële stresssituatie op die ten koste kan gaan van IJmuiden. Dat willen wij voorkomen.''

Berndsen weet dat hij zich alleen sterk kan maken voor de situatie bij het voormalige Hoogovens. Corus Nederland heeft naar de regels van het Nederlandse structuurregime een eigen raad van commissarissen met eigen bevoegdheden. Wat er met de opbrengst van het aluminium gebeurt, wordt beslist in Engeland. ,,Ik kan alleen maar een signaal afgeven dat de besteding van het geld op geen enkele manier ten koste mag gaan van IJmuiden'', zegt Berndsen, die uitvoerig juridisch advies heeft ingewonnen over deze zaak. De commissarissen in Nederland kunnen de verkoop van het aluminium niet blokkeren, ,,maar Hoogovens kan niet eeuwig blijven fungeren als cash cow voor Corus''.