Cohen weert kritiek op Dales af

In de gemeenteraadsvergadering van gisteren heeft burgemeester J.Cohen kritiek op wethouder van Financiën G.Dales afgeweerd. Rond Dales was commotie ontstaan nadat hij in het tv-programma Netwerk op 8 oktober j.l. over de artistiek directeur van het Stedelijk Museum R. Fuchs gezegd had dat hij ,,niet de juiste man op die plaats'' was. Zakelijk directeur S.van Heusden betichtte de gemeente in het blad Binnenlands Bestuur vervolgens van ,,onbehoorlijk bestuur''. Zowel Dales als Van Heusden verklaarden achteraf dat hun uitspraken verkeerd geïnterpreteerd waren. De fracties van GroenLinks, D66 en SP kwamen gisteren met een ,,motie van treurnis'', waarin zij eisten dat wethouders geen uitspraken over gemeentepersoneel meer zouden doen en dat de wethouder Cultuur als enige woordvoerder over het Stedelijk op zou treden. Cohen zei niet te kunnen garanderen dat ambtenaren elkaar voortaan niet meer in het openbaar zouden afvallen. Wel wilde hij zich inspannen om het college uit één mond te laten spreken. Dales' uitspraken waren ,,uit hun context gehaald'', en van kritiek op Fuchs was bij hem geen sprake. Daarmee was voor Cohen de kous af. De motie werd niet aangenomen.