Chinese fiscus jaagt op BMW-partner Yang Rong

De Chinese belastingautoriteiten zitten achter rijke landgenoten aan. Nu is autofabrikant Yang Rong aan de beurt. Hij wordt verdacht van belastingontduiking. Een lastige situatie, ook voor Yangs partner BMW.

China wil na de Nederlandse Chinees Yang Bin nu ook de schatrijke autofabrikant Yang Rong oppakken voor economische misdrijven. De autoriteiten van de noordelijke provincie Liaoning hebben inmiddels een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Dat heeft het bedrijf `Brilliance', China's grootste fabrikant van bedrijfswagens en minibusjes, waar Yang tot juni dit jaar de scepter zwaaide, gisteren bekendgemaakt.

Het bericht komt ongelegen voor de Duitse autofabrikant BMW, die deze zomer juist toestemming kreeg voor de oprichting van een joint-venture met Brilliance. De JV zou in 2003 van start gaan met de productie van personenwagens in de Noord-Chinese stad Shenyang. Ook de Britse autofabrikant MG Rover probeert een joint-venture op te zetten met Shanghai Shenhua, dat eveneens valt onder de bedrijvengroep van Yang.

Yang Rong gaf tot juni van dit jaar leiding aan Brilliance, dat tien jaar geleden als eerste Chinese bedrijf een notering verwierf aan de beurs van New York. Yang slaagde erin om Brilliance van een slecht functionerend staatsbedrijf om te vormen tot China's grootste producent van minibusjes.

Hij werd in juni van zijn leidinggevende taken ontheven, omdat er conflicten waren ontstaan over de controle van de bezittingen van het bedrijf. Formeel bleef hij wel aan Brilliance verbonden als lid van de directie. Yang heeft toegegeven dat hij een conflict heeft met de overheid over het bezit van de bedrijven waarin hij een controlerend belang heeft.

Brilliance heeft tegenover het Britse persbureau Reuters verklaard dat er sinds juni geen contact meer is geweest met Yang, die vorig jaar door Forbes uitgeroepen tot de op twee na rijkste man van China, net achter Yang Bin. Hij zou toen hebben beschikt over een privé-kapitaal van 840 miljoen dollar.

Yang, die overigens geen familie is van de eveneens in de provincie Liaoning woonachtige Yang Bin, bevindt zich momenteel vermoedelijk in de Verenigde Staten. Dat land heeft geen uitleveringsverdrag met China. Yang heeft een permanente verblijfsvergunning voor Hongkong en een groene kaart van de Verenigde Staten, die hem het recht geeft in Amerika te verblijven. Zijn vrouw en kinderen zijn Amerikaanse staatsburgers.

China treedt de laatste tijd harder op tegen superrijken die menen zich door hun nieuw verworven welvaart boven en buiten de wet te kunnen kunnen stellen. Zo ging China er al in juni toe over de beroemde Shanghainese filmster Liu Xiaoqing te arresteren op verdenking van meer dan een miljoen dollar aan belastingontduiking.

De onderzoeken tegen belastingfraude kwamen op gang toen bleek dat geen van China's superrijken die de lijst van Forbes aanvoerden inkomstenbelasting afdroegen aan de Chinese staat.

    • Garrie van Pinxteren