Boris Becker krijgt twee jaar voorwaardelijk

De voormalige tennisster Boris Becker is vanochtend veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijk en tot een boete van 300.000 euro wegens belastingontduiking. De openbaar aanklager had gisteren voor het Landesgericht in München drieëneenhalf jaar gevangenisstraf geëist.

Becker (34) gaf in de jaren 1991-1993 aan de Duitse fiscus op dat hij zich in het belastingparadijs Monaco had gevestigd, terwijl hij feitelijk in München woonde. Op die manier zou hij, aldus de aanklacht, 1,7 miljoen euro te weinig belasting hebben betaald. Beckers advocaten lieten weten dat de sporter het oordeel accepteert en afziet van hoger beroep.

Becker zei gisteren meteen aan het begin van de zitting al dat hij er zich destijds van bewust was dat hij belasting ontdook. ,,Ik wist het en ik was me bewust van de risico's.'' Hij onderstreepte ook dat hij geen criminele bedoelingen had gehad. Becker erkende dat hij begin jaren negentig in de Beierse hoofdstad de beschikking over een kamer had. Maar, zei hij, ,,dat kon je nauwelijks een echte woning noemen. Zelfs de Spartaanse onderkomens bij Olympische Spelen zijn comfortabeler.'' De kamer zou slechts gemeubileerd zijn geweest met een bed en een zitbank.

Beckers advocaten wezen erop dat de belastingzondaar zijn fouten had ingezien, een bekentenis had afgelegd en als teken van goede wil al drie miljoen euro had betaald het dubbele van de som die de Duitse fiscus oorspronkelijk zou zijn misgelopen. De advocaat wees er bovendien op dat Becker, die tegenwoordig als beroep `tennismanager' opgeeft, sinds 1994 ongeveer 45 miljoen mark belasting heeft betaald.

Voor aanklager Musiol kwam de spijtbetuiging evenwel te laat. De bekentenis, aldus Musiol, kwam pas op het allerlaatste moment en erg berouwvol had Becker zich niet getoond. Bovendien moest meewegen dat hij jarenlang foutieve verklaringen tegenover de fiscus had afgelegd. Voorafgaand aan de zitting hebben er onderhandelingen plaatsgehad tussen de rechtbank en Beckers advocaten, maar men kon het niet eens worden over de strafmaat.

Becker is ook zonder tennisracket nog steeds een populair fenomeen. Al om 04.00 uur hadden de eerste fans gisteren op campingmatjes stelling voor de rechtbank betrokken om zeker te zijn van een plaats in de zaal. Na afloop poseerde Becker grijs pak, grijze das, wit overhemd minutenlang voor de tientallen fotografen. Soms met ernstige blik, soms lachend.