AOL Time Warner herziet resultaten

Het Amerikaanse multimediaconcern AOL Time Warner corrigeert zijn resultaten over de periode van medio 2000 tot en met eind juni dit jaar. Het concern maakte dit gisteren bekend tijdens de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal.

Het bedrijf voert een intern onderzoek uit naar de boekhoudpraktijken van dochter America Online (AOL), de grootste internetprovider van de Verenigde Staten. In de acht kwartalen van medio 2000 tot en met het tweede kwartaal van dit jaar genoot AOL 168 miljoen dollar minder inkomsten uit advertenties dan eerder werd gemeld. Als gevolg van deze bijstelling daalt de gerapporteerde omzet van de internetprovider met 190 miljoen dollar; het ebitda-resultaat (inkomsten voor belastingen, afschrijvingen en renteverplichtingen) valt 97 miljoen dollar lager uit.

Bestuursvoorzitter Richard Parsons verwacht dat de resultaten van America Online niet meer hoeven te worden bijgesteld. De problemen bij de divisie zijn echter nog niet voorbij. Het ebitda-resultaat daalde er met 30 procent tot 432 miljoen dollar, hoewel de omzet iets hoger was.

In de maanden juli tot en met september maakte AOL Time Warner als geheel 57 miljoen dollar winst, bij een omzet van 2,2 miljard dollar. Een jaar eerder leed het nog een verlies van 997 miljoen in dezelfde periode. De divisies film, kabeltelevisie en netwerken laten zwarte cijfers zien. De omzet van AOL Time Warner nam toe van 9,07 miljard dollar tot 9,98 miljard. Per aandeel ging het resultaat van 22 dollarcent negatief naar 1 cent positief.

De herziening van de resultaten is nog niet geheel afgerond, maar het concern verwacht geen verdere wijzigingen. Ondanks de herziening blijft AOL Time Warner bij zijn prognose dat de omzet over heel 2002 met 5 à 8 procent zal toenemen.

De financiële resultaten die het bedrijf gisteren bekendmaakte, komen grotendeels overeen met de verwachtingen van financiële analisten. Desondanks blijft Wall Street sceptisch over America Online.