Amerikaanse politie arresteert twee mannen

De Amerikaanse politie heeft vanochtend in de staat Maryland twee mannen gearresteerd in verband met het onderzoek naar de sluipschutter die de afgelopen weken in en rond Washington 13 mensen heeft neergeschoten.

Volgens de Amerikaanse media zou het gaan om John Allen Williams, alias John Allen Mohammed, en de 17-jarige John Lee Malvo. Tegen de mannen, waarschijnlijk vader en stiefzoon, werd gisteravond een arrestatiebevel uitgevaardigd. Ze werden vanochtend door een voorbijganger gezien op een parkeerplaats ten westen van de Amerikaanse hoofdstad, nabij de stad Frederick. De verdachten lagen in hun auto te slapen. De omschrijving van de auto, een blauwe en bordeauxrode Chevrolet Caprice was gisteren door de politie vrijgegeven. Eenzelfde soort auto werd na de tweede aanslag door de sluipschutter, op 3 oktober in Washington, gezien.

Politiechef Charles Moose die het onderzoek naar de seriemoordenaar leidt, waarschuwde dat niet moet worden aangenomen dat de 42-jarige Williams of de jongen betrokken zijn bij de aanslagen. De twee zouden wel meer informatie hebben. Williams zou de man zijn geweest die telefonisch contact heeft gehad met de politie. ,,We kunnen hen nog geen verdachten noemen, maar verdenken hen'', zei de politiechef gisteren tijdens een persconferentie. Moose noemde Williams ,,gevaarlijk''.

Anonieme politiefunctionarissen zeggen in de krant The New York Times dat er concrete bewijzen zijn die de twee mannen in verband brengen met de aanslagen. Een duidelijk motief is er niet, zo zeggen de bronnen. De twee zouden niet tot een anti-Amerikaanse organisatie behoren.

Politiechef Moose vroeg de sluipschutter gisteren zich opnieuw te melden. ,,Laten we rechtstreeks met elkaar praten. We hebben een antwoord op uw voorstel.'' De seriemoordenaar zou 10 miljoen dollar hebben geëist in ruil voor het beëindigen van de aanslagen. ,,U vroeg ons te zeggen dat `we de schutter hebben gevangen als een eend in een strop'. We begrijpen dat het voor u belangrijk is dat te horen. Maar we willen dat u begrijpt dat het moeilijk is te begrijpen wat u wilt'', aldus Moose aan de schutter. Volgens de krant The Washington Post refereert deze uitspraak aan een volksverhaal over een konijn die een eend probeert te vangen. De eend is hem te slim af.

In Tacoma, in de staat Washington, heeft de politie gisteren een woning en de tuin onderzocht met een metaaldetector. Volgens ooggetuigen vond de politie een ,,,groot voorwerp'' dat werd meegenomen. Ook zou een boomstam zijn meegenomen die waarschijnlijk als schietschijf is gebruikt. Ten zuiden van Tacoma ligt de militaire basis Fort Lewis, waar trainingen aan scherpschutters worden gegeven. Williams zou negen maanden geleden in Tacoma hebben gewoond en ook in het leger hebben gediend.

Criminologen denken dat de seriemoordenaar, die tien mensen doodde en drie verwondde, in het leger moet hebben gediend en waarschijnlijk een opleiding tot scherpschutter heeft gehad. De sluipschieter maakt geen onderscheid naar ras, leeftijd of sekse en weet zijn slachtoffers van afstand met één kogel te raken. De aanslagen vonden rond winkelcentra, scholen en bezinestations plaats.

President Bush zei gisteren dat de lokale politie ,,de volledige medewerking van de federale regering'' krijgt. ,,Er loopt een meedogenloos persoon los. We bidden voor een snel einde aan deze periode van geweld en angst'', aldus de president. De regering heeft scholen rondom de Amerikaanse hoofdstad 600.000 dollar beloofd. Daarmee kunnen zij hun beveiliging verder aanscherpen. (AP, Reuters)