Wie is waar?

De 42-jarige Paul Renaud is de telecom- en internetsector beu. Na functies als chief financial officer bij mobiele aanbieder Dutchtone en internetbedrijf Interxion wil hij voorlopig niet meer in deze sector werken. ,,Ik ben het gesaneer en die rode cijfers zat. Ik wil weer eens bij een bedrijf werken dat gezellig geld verdient, dat een horizon heeft van langer dan 24 uur en waar stabiliteit heerst.'' Renaud, opgeleid tot wiskundige en gepromoveerd op het gebied van de speltheorie, is als financieel bestuurder in dienst getreden bij Biomet Merck, een in Nederland gevestigde joint venture die zich bezighoudt met de ontwikkeling en verkoop van implantaten en orthopedische instrumenten in Europa. ,,Ik ga een beetje terug naar wat mijn vader deed. Die was chirurg. En dat zijn onze belangrijkste klanten.'' Na zijn promotie, waarbij hij kennis opdeed die Dutchtone goed van pas kwam tijdens de veiling van de Nederlandse UMTS-licenties, kwam Renaud terecht bij ABN Amro, waar hij eindigde als zakenbankier gespecialiseerd in de telecomsector. Heeft hij nog een terugkeer naar de stabiliteit van een bank overwogen? ,,Nee, alsjeblieft zeg.''

Marcel Polk (47) is sinds kort de nieuwe hoogste man van Marsh Nederland, een van origine Amerikaanse makelaar in verzekeringen. Polk is afkomstig van ABN Amro, waar hij tot voor kort chief financial officer was van de divisie voor grote klanten, die niet zo lang geleden een reorganisatie doormaakte. ,,Nee, ik heb de sanering overleefd.'' Bij ABN Amro stuurde Polk 1.100 mensen aan, bij Marsh 600. Een stap terug? ,,Zeker niet. Ik kan mij nu met algemeen beleid bezighouden. Dat wil ik graag.'' Bovendien, vertelt Polk, heeft hij een `groeiopdracht' gekregen. ,,Marsh Nederland moet naar circa 1.000 mensen in pakweg drie tot vier jaar.'' Polk heeft van zijn werkend leven zestien jaar in het buitenland gezeten. Eerst in Amerika voor verzekeraar Aegon en daarna voor Citibank, in verschillende directiefuncties, in wederom de Verenigde Staten, maar ook in Engeland en Polen. Polk studeerde economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zijn voorganger Aad Strijbos (61) is met pensioen gegaan.

De hoogste man van SAP Benelux, onderdeel van het grootste softwarebedrijf van Europa, heeft het veld moeten ruimen. Edwin Jacobs (50) is vertrokken wegens ,,verschillen van mening op het gebied van toekomstige bedrijfsvoering''. Jacobs heeft iets meer dan een jaar de vestiging geleid en was afkomstig van Belgacom. De 41-jarige Hans Eenhoorn, die nu de Nederlandse vestiging leidt, wil niet ingaan op de precieze reden van Jacobs' opstappen. Bij SAP Nederland werken circa 400 mensen en dat was volgens de tot accountant opgeleide Eenhoorn een jaar geleden ook zo. ,,Het is natuurlijk een moeilijke markt. Klanten besteden minder en er is hevige concurrentie.'' Nog last van Baan, enige tijd een geduchte tegenstander van SAP? ,,Ik kom ze eigenlijk nooit meer tegen'', zegt Eenhoorn, die nu drie jaar bij SAP werkt en daarvoor een financiële functie bij automatiseerder Getronics vervulde.

De 55-jarige Leo Markensteyn treedt binnenkort af als voorzitter van het Utrechtse adviesbureau Berenschot. Markensteyn zegt ,,ernstige dingen te hebben meegemaakt, die een andere blik op het leven hebben gegeven''. Markensteyn is drie jaar voorzitter geweest en gaat nu verder als ,,een gewone consultant.'' Onder zijn bewind heeft Berenschot dertig mensen moeten ontslaan wegens de economische malaise. Verder staat de beoogde internationale expansie volgens Markensteyn op een laag pitje. Zijn opvolger is nog niet bekend.

personalia@nrc.nl

    • Mark Houben