Verdachte Hamburg kreeg training in Afghanistan

Mounir Motassadeq, die deel uitgemaakt zou hebben van de terroristische cel in Hamburg rond de zelfmoordpiloten van 11 september, heeft een trainingskamp van Bin Laden in de buurt van Kandahar bezocht. Dat zei de 28-jarige Marokkaan gisteren voor een rechtbank waar hij wegens medeplichtigheid aan 3.000-voudige moord terechtstaat.

De verdachte verklaarde dat hij de overtuiging had dat de koran hem verplichtte om het omgaan met vuurwapens te leren. Tot nu toe had hij ontkend ooit in Afghanistan te zijn geweest. Motassadeq zei dat het trainingskamp, dat hij gedurende drie weken bezocht voor schietoefeningen en conditietraining, onder verantwoordelijkheid van Bin Laden viel maar dat hij deze nooit had ontmoet.

Motassadeq, die zich niet wil laten filmen, sprak op de eerste dag van zijn proces in Hamburg uitvoerig over zijn banden met de groep rond Mohammed Atta, de Egyptische student die de Boeing 767 in de noordelijke toren van het WTC boorde. Maar hij ontkende op de hoogte te zijn geweest van de voorgenomen aanslagen. Zo wist Motassadeq dat ook Atta een trainingskamp van Al-Qaida heeft bezocht. Atta zou zich daar hebben willen voorbereiden op deelname aan de strijd in Tsjetsjenië. Bij aankomst in Afghanistan zou hem zijn meegedeeld dat de Tsjetsjeense rebellen niet langer behoefte hadden aan vrijwilligers. Atta, verbleef in Afghanistan van november 1999 tot februari 2000.

Motassadeq is door procureur-generaal Kay Nehm omschreven als een klein maar onmisbaar onderdeel van het terroristische netwerk in Hamburg. De Marokkaan zou als bankier voor de zelfmoordpiloten gefungeerd hebben. Gisteren zei hij Atta voor het eerst te hebben ontmoet in 1996, het jaar dat hij ook het testament van Atta ondertekende.

In de jaren daarna zagen de twee elkaar een paar keer per week, onder andere in de moskee. Ze spraken vaak over politiek, over het conflict in Tsjetsjenië en de strijd tussen Israël en de Palestijnen. Motassadeq zei er niet in te geloven dat conflicten met geweld opgelost kunnen worden.

Motassadeq zit sinds eind vorig jaar in hechtenis. Volgens zijn advocaat blijkt uit geen van de 87 ordners met bewijsmateriaal, noch uit de getuigenverklaringen dat de Marokkaan wist van de aanslagen. De rechtszaal in Hamburg is speciaal voor het proces extra beveiligd met staalplaten en wanden van kogelvrij glas. De omgeving van het complex is afgezet en de verdachte wordt via een tunnel onder het gebouw naar de rechtszaal geleid.