Try out `Het Vuil' rustig verlopen

De eerste Nederlandse opvoering van Fassbinders omstreden stuk Het Vuil, de Stad en de Dood is zonder incidenten verlopen. Slechts 140 bezoekers zagen de eerste try out in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag. Een woordvoerder van het Nationale Toneel: ,,Alles rustig aan het front. Er is geen ongetogen woord gevallen.'' In 1987 zorgde een eerdere enscenering, van de Amsterdamse Toneelschool, tot grote beroering omdat het stuk antisemitisch zou zijn. Geëmotioneerde actievoerders wisten opvoering te verhinderen. De actievoerende acteur Jules Croiset was zo ontzet door de kwestie dat hij een zelfontvoering ensceneerde. Ook stuurde hij nep-dreigbrieven naar medestrijders. De student-regisseur die het stuk toen wilde opvoeren, Johan Doesburg, is inmiddels artistiek leider van het Nationale Toneel. Na vijftien jaar wil hij het stuk alsnog in alle rust brengen. Zaterdag is de première.

Vrijdag in CS: reportage.