Toekomst SpaarSelect onzeker

De toekomst van de schaatsploeg van SpaarSelect is onzeker door acute financiële problemen bij het bedrijf SpaarSelect. De voor vrijdag geplande presentatie van het team met onder meer de schaatsers Gianni Romme, Marianne Timmer en Erben Wennemars, gaat niet door. Het schaatsseizoen begint volgende week vrijdag, met de Nederlandse kampioenschappen afstanden, in Utrecht.

Het bedrijf liet gisteren weten dat het met kampt met een `tijdelijk liquiditeitsprobleem'. Het financieel adviesbureau kondigde vorige maand al een bezuinigingsronde aan. Daarbij zou tien procent van het personeel worden ontslagen. Destijds verklaarde directeur Jan-Willem van Dijk dat de schaatsploeg niets van de bezuinigingsronde zou merken. Wel ging SpaarSelect openlijk op zoek naar een co-sponsor.

Of de financiële problemen nu wel consequenties voor de schaatsers zullen hebben, is onduidelijk. Het bedrijf onthoudt zich van verder commentaar. Ook de schaatsers hebben de opdracht gekregen hun mond dicht te houden. ,,Ik weet niet meer dan wat er in het persbericht staat en verder mag ik geen commentaar geven. Ik maak me niet druk, doe mijn best en schaats gewoon verder'', zegt Erben Wennemars, een van de toppers uit het team van directeur Jan-Willem van Dijk.

Ook Orlando van den Bosch, manager van kopman Gianni Romme, weet het fijne niet van de problemen bij de sponsor. ,,De schaatsers zijn ingelicht. Ik zou liegen als ik hierdoor verrast zou zijn. Niemand kan feitelijk inschatten hoe groot de problemen momenteel zijn. Vooralsnog maak ik me geen zorgen. Ik verwacht dat de sponsor de verplichtingen blijft nakomen, zoals tot nu toe altijd het geval is geweest. De schaatsers moeten het hoofd rustig houden en laten zien dat ze hard kunnen rijden.''

Volgens een verklaring van SpaarSelect is het `tijdelijk liquiditeitsprobleem' ontstaan doordat het vastgoedbedrijf Regent Estate Holdings een in september gesloten koopovereenkomst met SpaarSelect niet zou nakomen. Het Belgische bedrijf zou de in aanbouw zijnde SpaarSelect University van SpaarSelect overnemen, waarna SpaarSelect dit kantoor- en opleidingscentrum zou leasen van Regent. De verkoop van dit pand zou SpaarSelect uit de financiële problemen moeten helpen. Volgens SpaarSelect vormt deze `sale-and-lease-back-constructie' ,,een essentieel onderdeel van de inmiddels ingezette en grootscheepse reorganisatie'' binnen het bedrijf. Ook de bouwer, die de bouwactiviteiten heeft stilgelegd, zou van de koop worden betaald.

SpaarSelect heeft Regent Holdings voor de rechter gedaagd in een kort geding dat dinsdag in Breda dient.