Thriller over verzekeraars

Op 26 juli 2001 had het eiland Curaçao een wereldpremière. Martin Lagestees Claim draaide in het bijzijn van Lagestee en actrice Louise Lombard in de enige bioscoop op het eiland. Naar eigen zeggen kon Lagestee niet langer wachten met de première van zijn film, die in januari 2002 elders zou worden uitgebracht. Het liep anders. Geruisloos verdween de film naar de videoschappen. Claim is gefinancierd met behulp van de cv-regeling, waardoor investeerders een gunstige belastingaftrek wacht, en is gemaakt voor zes miljoen gulden. Het is te hopen voor de investeerders dat de videorechten genoeg opleveren, en dat de film aan veel landen verkocht is om te zijner tijd op televisie vertoond te worden.

Claim is een deels in Rotterdam opgenomen Engels gesproken thriller, die speelt in de wereld van de verzekeraars. Ellen Brachman (Lombard) onderzoekt de claim van 58 miljoen door de Argentijnse eigenaars van het schip All Virtue dat in zee verdween. Brachman vermoedt dat deze claim vals is en gaat op onderzoek uit in Buenos Aires met hulp van de plaatselijke advocaat Roberto (Billy Zane). Daar stuit ze op verregaande corruptie en maffia-achtige praktijken van een invloedrijke familie.

Het door Dick Maas en Gerard Soeteman geschreven script voorziet keurig in de bij het genre horende plotwisselingen en onthullingen. Die worden steeds keurig doorgesproken door Lombard en haar partner(s), zodat de wat dommere toeschouwer het verhaal ook netjes kan blijven volgen. Verder grossiert het scenario in stereotypen over Latijns-Amerikaanse corruptie en homoseksuelen die harde seks in sauna's hebben. Maar als video- of televisiefilm is Claim best genietbaar. Gelikt, weinig verrassend en met een vleugje avontuur en romantiek: Claim past prima op de televisie.

Claim. Regie: Martin Lagestee. Met: Louise Lombard, Billy Zane, John Shrapnel, Mark Tanny, Stephen Moore, Stephen Da Costa, Fernán Mirás. Op video uitgebracht door Buena Vista Home Entertainment.

    • André Waardenburg