Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Onder meer een reconstructie van het failliet van de wapeninspectie in Irak door de UNSCOM. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Aandacht voor het advies van de Gezondheidsraad over de verstrekking van anticonceptiemiddelen aan verstandelijk gehandicapten en het debat in de Kamer over de uitbreiding van de Europese Unie. Ned.3, 22.30-23.02u.

DOCUMENTAIRE

VPRO's import: I love Pinochet. Franse documentaire over het hedendaagse Chili en de sociale en politieke erfenis die Pinochet voor zijn burgers heeft achtergelaten. Pinochet wordt over het algemeen gezien als dictator en onderdrukker, maar nog duizenden mensen uit alle lagen van de bevolking blijken zijn autoritaire regime een warm hart toe te dragen. Ned.3, 23.47-0.47u.

AMUSEMENT

Man bijt hond. Levensliedzangeres Harmina Norder, vaak vergeleken met de vier jaar geleden overleden Zangeres zonder Naam, wordt gevolgd tijdens een optreden in het verzorgingshuis Irenehuis in Meppel. Verder de Venlose kunstenaar Theo Selen, die een cursus naakttekenen geeft maar een chronisch tekort heeft aan naaktmodellen. Hij roept daarom vrouwen op zich te melden. Ned.1, 19.00-19.30u.

Het uur van de wolf: Vergeet mij niet. Vrienden en medewerkers blikken vier jaar na haar dood terug op hun belevenissen met de Zangeres zonder Naam, Mary Servaes. Gisteren door Henk van Gelder besproken. Ned.3, 20.30-21.30u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de Champions League-wedstrijd Dynamo Kiev tegen Feyenoord. Na deze wedstrijd samenvattingen van de overige gespeelde wedstrijden waaronder AC Milan tegen Bayern München. Ned.2, 20.25-0.30u., onderbroken door Journaal.

MUZIEK

Beroemde componisten: Mozart (1756-1791). Vierde deel in een serie over beroemde componisten portretteert Mozart. Zijn muziek verbindt Italiaanse gratie met Duitse ernst. Hij kent rijkdom en armoede en raakt verstrikt in de jaloezie van collega's. Bij zijn dood, op 35-jarige leeftijd, laat hij 626 composities na. Ned.1, 23.52-0.25u.

KUNST

AKO-literatuurprijs. Bekendmaking van de winnaar van deze prijs door juryvoorzitter Louis Tobback. Genomineerd zijn Sterven als een polemist (L. Hanssen), De kameleon (P. Claes), Zonder genade (Renate Dorrestein), De hydrograaf (A. Schröder) en Ingenieurs van de ziel (Frank Westerman). Het is voor het eerst dat deze prijs in het programma van Barend & Van Dorp wordt uitgereikt. De vorige uitreikingen werden bij de publieke omroep uitgezonden. RTL4, 22.30-23.30u.

Jo Coenen - ruimtekunstenaar, bouwmeester. Filmmaakster Anet van Barneveld portretteert architect Jo Coenen (52) die tijdens de opnamen tot Rijksbouwmeester van Nederland werd benoemd. Zie tv-vooraf. Ned.1, 22.55-23.52u.

FILM

Der Clown (Hermann Joha, 1996, Duitsland). Slot van een Duitse thriller waarin Sven Martinek als agent in Düsseldorf de Russische maffia op de hielen zit. Nadat zijn partner is vermoord, besluit hij wraak te nemen. 's Nachts gaat hij vermomd als clown op pad. RTL5, 20.30-21.30u.

The Disorderly Orderly (Frank Tashlin, 1964, VS). Vehikel voor Jerry Lewis vertoont nogal wat sentimentaliteiten. In een hospitaal lijdt Lewis mee met de patiënten. Morgen, SBS6, 13.30-15.10u., onderbroken door reclame.

One Good Turn (John Paddy Carstairs, 1954, Eng.). Komisch vehikel voor Norman Wisdom. Hij leidt een opstand in een weeshuis. Morgen, BBC2, 14.10-15.40u.,zw.

RADIO

Kunststof. Jeroen Henneman vertelt over zijn expositie in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schrijfster Joke van Leeuwen in Maastricht een gesprek met Tweede-Kamerlid voor GroenLinks Naima Azough over de rol van de islam in multicultureel Nederland. In het tweede uur vertelt J.P. Guépin over zijn bundel met gedichten over gelukkige liefde Zoete Epigrammen. 747AM, 22.02-24.00u.

MadiwodoVPRO. Gesprek met dr. Niek Lopes Cardozo, hoofd van de afdeling plasmafysica van het FOM-Instituut voor plasmafysica in Nieuwegein. Hij houdt zich bezig met elementaire processen die plaatsvinden bij kernfusies. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.