Sluipschutter VS bedreigt kinderen

De scherpschutter die de afgelopen weken in en rond Washington tien mensen doodde en drie verwondde, heeft gedreigd dat kinderen ,,nergens en nooit'' veilig zullen zijn. Verder zou hij om geld hebben gevraagd.

De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dat in de buurt van de plaats waar de moordenaar zaterdag een van zijn slachtoffers maakte, een handgeschreven brief van enkele pagina's is gevonden waarin een geldbedrag van 10 miljoen dollar wordt genoemd. De schutter zou de politie zelf hebben gebeld met de mededeling waar ze de brief kon vinden. In de brief staat ook de bedreiging van kinderen. De schutter klaagt in de brief dat hij de politie meermalen tevergeefs heeft geprobeerd te bellen.

De politie maakte gisteren duidelijk dat zij met de schutter onderhandelt. Politiechef Charles Moose deed op de televisie een oproep aan de man, en verklaarde dat de politie zijn eisen ,,niet elektronisch'' kan inwilligen. ,,Het is niet mogelijk elektronisch aan het verzoek te voldoen op de manier die u suggereerde. Het is belangrijk dat we dit doen zonder dat er nog een slachtoffer valt'', aldus de politieboodschp. Moose zei dat de politie een telefoonlijn openstelt waarop de schutter kan bellen. ,,U gaf aan dat dit om meer gaat dan geweld alleen. We wachten op uw bericht.''

In een buitenwijk van Washington werd gisterochtend een 35-jarige buschauffeur neergeschoten toen hij in de deuropening van zijn bus stond. De man overleed in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Vermoedelijk is ook deze aanslag het werk van de sluipschutter.

Scholen in de staat Virginia bleven ook gisteren gesloten. Scholen in andere regio's lieten hun leerlingen niet buitenspelen. Vrijwel alle activiteiten in de openlucht zijn afgelast. ,,We kunnen niemand verzekeren dat ze veilig zijn'', zei politiechef Moose. De schutter lijkt zijn slachtoffers volstrekt willekeurig uit te kiezen.

hoofdartikel: pagina 7