Slingeraars gerustgesteld

De Nederlandse kogelslingeraars hoeven zich voorlopig geen zorgen te maken over verandering van het handvat. De internationale atletiekfederatie IAAF blijkt reeds in april het wijzigingsvoorstel te hebben opgeschort.

Meervoudig Nederlands kampioen Frank van den Dool hoeft niet met zijn sport te stoppen, zoals hij maandag in deze krant verklaarde. Het was zowel hem als de Nederlandse atletiekunie (KNAU) ontgaan dat het voorstel tot verandering van het handvat na klachten is opgeschort. Daartoe had de IAAF reeds in april besloten. Uit naam van de kogelslingeraars stuurde KNAU onlangs een protestbrief naar de IAAF. Dat schrijven blijkt overbodig te zijn geweest. Volgens een woordvoerder van de IAAF zijn de bonden op 30 april over het uitstel ingelicht. Technische commissie en fabrikanten gaan het voorstel nog eens goed bekijken, omdat blijkt dat de hand van veel kogelslingeraars niet in het nieuwe model past. De vorm van een stijgbeugel zou vervangen worden door een metalen driehoek. Daarmee wilde de IAAF gebruik van buigzaam materiaal voorkomen waarmee de draaicirkel wordt vergroot en er verder kan worden gegooid.