Pillendochter Akzo stelt teleur

De Amsterdamse beurs kwam vandaag in de loop van de ochtend op verlies te staan door de verwachting dat Wall Street lager zou openen. De Amerikaanse aandelenbeurs gaf gisteravond in New York ook al ruim 1 procent prijs.

Op het Damrak zorgde de kwartaalwinst van Akzo Nobel niet voor de grootste verrassing bij beleggers. Die kwam van de farmadivisie van het concern. Dochter Organon, jarenlang de winstmotor van Akzo en goed voor circa de helft van de concernwinst, zag de resultaten het afgelopen kwartaal bovengemiddeld dalen. Akzo zal circa 300 banen schrappen bij Organon. Het concern maakte ook bekend dat de tekorten bij het pensioenfonds verder zijn opgelopen. In het vierde kwartaal zal het bedrijf 100 miljoen bijstorten. Dat bedrag komt bovenop de 20 miljoen euro die Akzo sinds kort ieder kwartaal aan het pensioenfonds fourneert. De koers van Akzo stond rond het middaguur 2,7 procent lager op 30,90.

Akzo daalde daarmee harder dan de AEX-index. Die gaf voor de derde achtereenvolgende dag terrein prijs en noteerde vanochtend 2 procent lager op 335 punten.

Grootste daler uit de toonaangevende beursgraadmeter was Ahold. Handelaren konden hiervoor vanochtend geen concrete aanleiding vinden. Het aandeel daalde met 4,5 procent naar 13,66. Philips was ook een grote daler, mede door de ontkenning van STMicroelectronics – een belangrijke concurrent als chipfabrikant – dat het fusiebesprekingen zou voeren met het Amerikaanse Motorola. Philips maakte bekend dat het stakingen verwacht bij twee Belgische fabrieken. Philips sluit gedwongen ontslagen niet uit bij de Belgische vestigingen die dvd-drivers maken.

De koers van staalfabrikant Corus was onveranderd nadat het bekendmaakte dat de aluminiumdivisie is verkocht. Het concern verkoopt zijn divisie voor 861 miljoen euro aan het Franse Pechiney.

Banken en verzekeraars stonden vanochtend allemaal lager temidden van het bedrukte sentiment. Verzekeraar Aegon had onder meer last van het verkoopadvies dat een analist van Deutsche Bank gaf voor Munich Re, de grootste herverzekeraar ter wereld.

De koers van optiehandelaar AOT noteerde onveranderd na de bekendmaking van een kwartaalverlies. Beleggers hadden al gerekend op aanhoudend rode cijfers bij het optiebedrijf.