Oproep tot verzet in Venezuela

Veertien hoge legerofficieren hebben vannacht op de Venezolaanse televisie opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid om zo president Hugo Chávez tot aftreden te dwingen.

De veertien, van wie een aantal betrokken was bij een staatsgreep in april waarbij Chávez 48 uur werd afgezet, vinden dat de linkse president niet langer de stem van het volk vertegenwoordigt. Ze erkennen zijn regering niet langer. De officieren beschuldigen de Venezolaanse regering van corruptie. Volgens hen heeft het economische beleid van de regering-Chávez slechts geleid tot armoede.

De officieren zeiden niet op te roepen tot een nieuwe coup, maar tot burgerlijk verzet. Ze rechtvaardigen hun actie met artikel 350 van de Venezolaanse grondwet. Dat artikel stelt dat ,,de burgers van Venezuela elk regime, elke wetgeving en elke autoriteit die de democratische waarden en mensenrechten schendt, zullen weigeren te ontkennen''. ,,Inwoners van Venezuela, de tijd is gekomen om een eind te maken aan de tirannie'', aldus generaal Enrique Medina Gomez vannacht.

Na hun oproep, die op alle zes onafhankelijke televisiezenders werd uitgezonden, reisden de veertien af naar het centrum van de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Daar stonden enkele honderden aanhangers hen op te wachten. Naar schatting 5.000 soldaten moeten de rust in Caracas bewaren.

Vice-president José Vicente Rangel ontkende vanochtend dat er iets aan de hand was. Volgens Rangel is een meerderheid van het leger trouw aan de regering. ,,We hebben contact gehad met alle kazernes in het land, met de luchtmacht, de marine en het leger, en er is absoluut niets aan de hand'', aldus de vice-president. De officieren zullen voor de krijgsraad moeten verschijnen.

De oproep van de officieren komt een dag na een algemene staking die werd georganiseerd door vakbondsleden en de oppositie. Ook zij eisen het aftreden van Chávez of vervroegde verkiezingen. De president, die in 1998 aantrad, weigert op deze eisen in te gaan. Zijn termijn als gekozen president duurt tot eind 2006. Volgens de Venezolaanse grondwet kan pas in augustus 2003 een referendum voor vervroegde verkiezingen worden uitgeschreven. ,,Ik ga niet dood. Ik verlaat het land niet. Ik word niet afgezet'', aldus Chávez zondag.