Mogelijk wapens Servië naar Irak

De NAVO heeft in Bosnië mogelijk aanwijzingen gevonden voor leverantie van militair materieel aan Irak. Het gaat om de wapenfabriek Orao (Adelaar) in de Bosnisch-Servische grensstad Bijeljina en het Joegoslavische import- en exportbedrijf Jugoimport. NAVO-troepen hebben onlangs, op aandringen van de Amerikaanse ambassade in Bosnië, een inval gedaan in de fabriek. Daarbij heeft ze documenten gevonden die de fabriek en het importbedrijf in verband brengen met leveranties naar Irak. De NAVO heeft de vondst nog niet bevestigd, maar zegt wel `iets heel belangrijks te hebben aangetroffen'.

De Joegoslavische regering heeft gisteren de onderminister van Defensie en het hoofd van Jugoimport ontslagen. Ze heeft er ook bij het importbedrijf op aangedrongen zijn filiaal in Bagdad te sluiten. ,,We hopen dat deze zaak geen negatieve invloed zal hebben op onze relaties met de internationale gemeenschap en met de VS in het bijzonder'', aldus de minister van Binnenlandse Zaken.

In de Servische en Britse pers gaan al enige tijd geruchten over Servische hulp aan Irak. Volgens het Servische blad Blic zijn Servische experts op dit moment aan het werk in Irak om het materiaal te installeren. Het blad maakt ook gewag van een document van 25 september. Daarin zou Jugoimport vijf medewerkers gelasten in Irak te blijven om ieder spoor van de aanwezigheid van het bedrijf uit te wissen.