Miljardendeals met China aan vooravond top

Aan de vooravond van de topontmoeting tussen de Chinese president Jiang Zemin en zijn Amerikaanse ambtsgenoot George W. Bush zijn in New York voor miljarden dollars aan contracten getekend tussen Chinese en Amerikaanse bedrijven. Ook een aantal Europese bedrijven wist grote contracten in de wacht te slepen.

Het gaat om overeenkomsten die liggen op uiteenlopende gebieden als bierbrouwerij, olie, telecommunicatie en civiele werkzaamheden.

Op het gebied van telecommunicatie wisten Motorola, het Zweedse Ericsson, Lucent Technologies en het Canadese Nortel Networks voor 1,2 miljard dollar (1,22 miljard euro) aan contracten af te sluiten met China Unicom, de op een na grootste leverancier van mobiele telefonie van China. Zij zullen China Unicom assisteren bij de modernisering en de uitbreiding van het mobiele netwerk.

Motorola meldde dat het voor 446 miljoen dollar aan contracten heeft getekend voor de invoering van CDMA 1X in China, een telecommunicatienetwerk dat sneller is dan het nu gebruikte mobiele netwerk.

Oliebedrijven Exxon Mobil en BP hebben contracten afgesloten om hun samenwerking met de Chinese energiesector uit te breiden. Die sector is nog vrijwel volledig in handen van de Chinese staat. Exxon Mobil heeft voor 3 miljard dollar aan joint ventures afgesloten in de zuidelijke kustprovincies Fujian en Guangdong, waar het samenwerkt met het Chinese staatsenergiebedrijf Sinopec op het gebied van olieraffinaderijen en de bouw van petrochemische fabrieken.

Anheuser-Busch, de grootste bierbrouwer ter wereld, zal zijn aandeel in de Chineese bierbrouwerij Tsingtao binnen een tijdsbestek van zeven jaar uitbreiden van 4,5 naar 27 procent.

De Verenigde Staten zijn inmiddels de belangrijkste handelspartner van China. Sinds mei importeren de VS meer uit China dan uit Japan. China is uitgegroeid tot de op drie na grootste industriële producent ter wereld. Alleen de Verenigde Staten, Japan en Duitsland overtroeven China op dat gebied nog.