Man in Venlo klinisch dood na mishandeling

Een 22-jarige man uit Venlo is gistermiddag zo ernstig mishandeld door twee 18-jarige stadsgenoten dat hij vanochtend `klinisch dood' is verklaard. Het slachtoffer maakte bij een supermarkt in Venlo-Zuid een opmerking over het rijgedrag van de twee jongens, die met hun scooters rakelings langs een vrouw reden.

,,Heb een beetje respect voor oudere mensen'', zei de 22-jarige man volgens getuigen. De jongens stapten van hun scooters en sloegen het slachtoffer in elkaar op de parkeerplaats bij de winkel. De jongens bleven schoppen, ook toen het slachtoffer roerloos op de grond lag. Daarna verdwenen ze in de supermarkt. Kort daarop werden ze daar door de politie opgepakt.

De 22-jarige man werd per traumahelikopter naar het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen vervoerd, nadat het personeel van twee ambulances eerste hulp had geboden. Volgens de politie zijn twintig getuigen gehoord.

Bij de parkeerplaats van supermarkt Jan Linders in Venlo was het vanochtend druk. Er waren cameraploegen aanwezig en talloze mensen die hun verslagenheid toonden. Op de plek van het incident werden bloemen gelegd. Veel omstanders hadden geen goed woord over voor de politie. ,,Waarom treden de agenten niet veel harder op tegen die slungels, die zo vaak bij deze winkel rondscheuren'', zegt mevrouw L. Stevens. ,,Hadden ze ingegrepen, dan was deze verschrikkelijke zaak niet gebeurd.'' Haar vriendin zegt dat ze een boeket bloemen gaat kopen om bij de winkel neer te leggen. ,,Die man is een held, die verdient een superruiker. Als ik bij die mishandeling was geweest, was ik er mischien wel tussen gesprongen. Liefst met een stuk ijzer, want ik kan niet tegen onrecht. Maar doe je zoiets, raak je zulk verschrikkelijk tuig, dan moet je je later zelf voor de rechter verantwoorden. Zo gaat dat in Nederland. Daarom doen toekijkers niks.''

Een wandelaar met een hond noemt het ,,schandalig dat niemand tussenbeide is gekomen toen die arme man werd toegetakeld. Ik hoorde dat er wel twintig mensen omheen stonden. Wat een lafaards.'' Een winkelende man: ,,Dit vreselijke incident toont weer eens aan dat de politie veel te lief is voor de zich misdragende jeugd. Ze moeten die gasten stevig aanpakken. Met veel meer blauw op straat voorkom je dit soort excessen.'' [Vervolg VENLO: pagina 2]

VENLO

Burgemeester 'geschokt geraakt'

[Vervolg van pagina 1] Burgemeester J. Schrijen van Venlo zei vanochtend desgevraagd `geschokt geraakt' te zijn. ,,Ik leef zeer met de familie mee die lang in onzekerheid heeft verkeerd. Verder voel ik me boos en machteloos. We doen in Venlo van alles om de jeugd goed te begeleiden, maar tegen individuele ontsporingen als deze zijn we niet bestand.''

,,Ik hoop'', vervolgt Schrijen, ,,dat dat vreselijke voorval er niet toe zal leiden dat Venlonaren elkaar in de toekomst niet meer durven aanspreken op ongeoorloofd gedrag.''

Een jonge jongen staat snikkend bij de ingang van de supermarkt. ,, Een vriend van mij is laatst iets soortgelijks overkomen'', zegt hij. ,,Hij liep gekneusde ribben op toen hij bij een disco in elkaar werd geslagen. Gelukkig kon hij na behandeling in het ziekenhuis weer terug naar zijn ouders. Met dit slachtoffer is het helaas veel slechter afgelopen, hoorde ik net. Ik schaam me voor een deel van jeugd hier, echt waar.''

Dagblad De Limburger sprak gisteren een van de getuigen van de mishandeling. Hij zei dat hij niet wilde ingrijpen. Wel probeerde hij alarmnummer 112 te bellen, ,,maar ik was zo hevig geschrokken dat ik de telefoon niet van het slot kreeg''. Ook andere omstanders deden volgens hem niets.