Kip van Brun

Brun is een Fransman, die eigenlijk Bruno heet en die tot de vrienden van de offspring van mijn familie behoort. Hij heeft zich de reputatie van geweldige koker verworven dankzij de perfecte bosbessentaarten die hij bakt en allerlei andere zaligheden die hij uit de pannen tovert als hij in Hollandse kringen vertoeft. Hij kookt graag maar ook hij maakt er soms vanwege zijn drukke baan niet veel werk van.

Wel moet het altijd lekker zijn, want daar is hij nu eenmaal een rechtgeaarde Franse smikkelbaas voor. Onderstaand zijn snelrecept voor een-twee-drie-kip. Bereiding: Hak de kippenbouten bij het gewricht doormidden zodat 3 drumsticks worden verkregen en 3 karbonades. Wie het zich makkelijker wil maken koopt drumsticks en/of karbonades. Verhit 2 1/2 eetlepel olie in een ruime hapjespan en bak daarin de stukken kip rondom aan op een halfhoog vuur. Voeg uien en knoflook toe en bak ze, onder regelmatig roeren, mee tot de uien zacht worden. Voeg tomaten, zout, kerriepoeder en saffraan toe, breng aan de kook en laat de kip in de gesloten pan op een laag vuur in 30-35 minuten gaarstoven. Klaar. Wie wil kan nog wat peterselie of koriander over het gerecht strooien vlak voor het serveren. Geef er stokbrood, Turks brood of ciabatta bij.

    • Florine Boucher