John F. Kennedy als duif

Wie is JFK? Het is de leukste vraag uit The Salton Sea, een film over een jazzmuzikant die aan speed verslaafd raakt. Wie is JFK? Dat is de Amerikaanse president John F. Kennedy. En is die echt vermoord? Ja? Jeetje. Het wordt allemaal gevraagd door een verslaafde die net gezien heeft hoe een dealer zich vermaakt met het naspelen van de dood van deze president met duiven in de hoofdrollen. Duif Jackie draagt een roze pilhoedje als ze wordt neergeknald.

Wat bewijzen deze twee scènes? Dat junkies dommer zijn dan dealers? Ik geloof dat D.J. Caruso ermee bewijst dat ook hij wilde dat zijn debuut geregisseerd was door Quentin Tarantino. Of anders door Guy Ritchie. Ik wil dat in ieder geval, want deze film is in deze vorm zo akelig en zo saai dat je er van alles van gaat willen. The Salton Sea zit wel vol plottwists en andere verrassingen die bij Caruso's grote voorbeelden al te vinden waren, maar fijn is dat niet. Het is net of je een vies koekje eet en dan een ander vies koekje.

Val Kilmer, nog steeds het meest bekend van zijn optreden als Jim Morrison in The Doors, is in The Salton Sea een jazztrompettist (dan draagt hij een ouderwetse hoed) en een speedverslaafde (dan heeft hij tatoeages) die dat eigenlijk alleen maar is geworden om de dood op zijn vrouw te wreken. In een flashback zien we haar in slowmotion schattig sterven nadat ze om de weg te vragen in het huis van twee dealers is beland.

Kilmers voornaamste tegenspeler is Vincent D'Onofrio, die de dealer met de duiven gestalte moet geven. D'Onofrio heeft in het verleden wel meer exotische schurken gestalte gegeven – hij was bijvoorbeeld de alien in Edgarpak in Men in Black. In The Salton Sea moet hij behalve dat gedoe met de duiven ook laten zien hoe slecht de dealer is door de hersenen van een tegenstander te eten en het geslacht van Kilmer te laten zakken in een kooi waarin een uitgehongerde das zit opgesloten. Ik geloof niet dat er een acteur is die in deze scène had kunnen schitteren. Dit materiaal valt niet te overstijgen.

The Salton Sea. Regie: D.J. Caruso. Met: Val Kilmer, Vincent D'Onofrio, Adam Goldberg, Louis Guzman, Deborah Kara Unger. In Tuschinski en De Uitkijk, Amsterdam; Metropole, Den Haag; Cinerama, Rotterdam; Movies, Utrecht.

    • Bianca Stigter